Zanimljivosti

Tajlandski političari vjeruju u duhove

Tajlandski političari vjeruju u duhove
Tajlandski političari vjeruju u duhove

Nedugo nakon ponoći telefon je zazvonio u maloj radio-stanici gdje Kapol Tongplub vodi večernju emisiju posvećenu natprirodnim i nadrealnim stvarima. Slušalac je nedavno imao susret sa duhom u jednoj hotelskoj sobi u Bangkoku. "Vidjela sam da neko stoji u sobi, žena" rekla je žena koja je pozvala.

"Da li ste joj vidjeli lice", pitao je Kapol slušaoca. "Čula sam neke čudne indijske zvukove, nešto kao indijska molitva", rekao je ženski glas sa druge strane žice. "Osjetila sam veliki pritisak na svom tijelu.

Kapol više od 20 godina sluša priče o duhovima u svojoj emisiji "Šok" i postao je vodeći ekspert za duhove u zemlji gdje se ovoj pojavi pristupa veoma ozbiljno.

Na Tajlandu postoji više od 100 tipova duhova, uključujući Pi Poba, koji ulazi u tijela ljudi i opsjeda ih, kao i Preta, visokog mršavog duha koji traži osvetu među ljudima. Vjera u natprirodne stvari dio je svakodnevnog života u ovoj azijskoj državi. Ministri formiraju svoje timove u momentima kada su duhovi najmirniji dok se moćni generali konsultuju sa vidovnjacima prije donošenja važnih odluka, kao što je pokretanje puča. Vidovnjacima se obraćaju svi, počev od biznismena koji planiraju napraviti sporazum vrijedan nekoliko miliona dolara pa do studenata koji se suočavaju sa neizvjesnom karijerom, kao i parova koji nastoje dobiti potomstvo.

Politička elita Tajlanda je među onima koji su najviše praznovjerni. Kada se slika bivšeg premijera Samaka Sundhorvnveja na kratko pojavila na velikom ekranu u nacionalnom parlamentu, nedugo nakon njegove smrti 2009. godine, portparol ove institucije otvorio je istragu i pronašao da ne postoji ovozemaljski uzrok pojavljivanja bivšeg premijera.

"Vjerujem da je to istina. Samakov duh se vratio da se oprosti od nas."

U Bangkoku postoje robne kuće posvećene natprirodnim stvarima, magazini prepuni priča o duhovima, televizijske šou emisije i mnogi drugi programi posvećeni vidovnjacima koji prognoziraju raznorazne stvari, kao što su savjet za karijeru i brojevi koje treba odabrati na lutriji.

Profesor tehnologije i nauke na Univerzitetu Čulalongkorn u Bangkoku, Jeseda Denduang, vodi kampanju protiv onoga što opisuje kao lažnu nauku. On vidi malo dokaza da ljubav prema nadrealnim stvarima jenjava. " Od malih nogu nas uče da se svuda oko nas nalaze duhovi. Možete imati pametni telefon i svu moguću tehnologiju oko vas, ali ćete se i dalje držati sujevjerja", dodaje profesor Denduang.

Iako ima i mnogo Tajlanđana koji ne vjeruju u ove stvari, nadrealne stvari su za neke postale prilično unosan biznis. Tako Kapol, pored svoje emisije, posjeduje i restoran gdje se hrana služi u minijaturnim mrtvačkim sanducima, kao i dva kafića na temu duhova. Kao mladić više je volio djevojke i piće nego studiranje i na kraju je odustao od koledža. To je prilično razočaralo njegove roditelje, službenika i frizerku, koji su štedjeli da bi poslali sina u privatne škole. "Majka je stalno plakala. Željela je da budem državni službenik."

Sada sa svojih 48 godina ima 20 zaposlenih radnika i malo bogatstvo. Kupio je roditeljima kuću i automobil te platio ocu skupu operaciju bubrega. Za sve ovo Kapol, naravno, zahvaljuje duhovima. "Duhovi su mi dali posao i karijeru. Plašim ih se, ali takođe ih i volim."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije