Zanimljivosti

Tjuringova bilježnica prodata za više od milion dolara

Tjuringova bilježnica prodata za više od milion dolara
Tjuringova bilježnica prodata za više od milion dolara

NJUJORK - Bilježnica britanskog matematičara Alan Tjuringa, koji je bio glavni lik Oskarom nagrađenog filma "Igra kodova" prodata je na aukciji u Njujorku za više od milion dolara.

Bilježnica na 56 strana, koju je ispisao ovaj pionir kompjuterske nauke koji je razbio Enigmu, mašinu za šifrovanje poruka koju su Njemci koristili u Drugom svjetskom ratu sadrži kompleksne matematičke i kompjuterske bilješke i vjeruje se da je to jedini toliko obimni Tjuringov rukopis koji je sačuvan, saopšteno je iz Bonamsa.

Bilježnica je prodata za 1.025.000 dolara.

Benedikt Kamberbač igrao je Tjuringa u filmu "Igra kodova" koji je nagrađen Oskarom za najbolji adaptirani scenario.

Tjuringova bilježnica je iz 1942. kada su on i njegov tim kriptoanalitičara radili u Blečli parku.

Tjuringa su poslije rata gonili jer je bio homoseksualac, što je u Britaniji bilo ilegalno. Bio je osuđen 1952. i morao je da bude podvrgnut hormonalnoj terapiji kako bi se "izliječio" homoseksualizma.

Preminuo je 1954. od trovanja cijanidom. Njegova smrt proglašena je samoubistvom iako su porodica i prijatelji vjerovali da se slučajno otrovao. Bilježnica je bila među papirima koje je testamentom ostavio prijatelju i kolegi matematičaru Robinu Gandiju.

Gandi je dokuemnta dao arhivi Kings koledža u Kembridžu 1977. ali je zadržao bilježnicu u kojoj je bilježio svoje snove na zahtjev psihijatra. Bonams navodi da su Gandijevi unosi veoma lični. Bilježnica je ostala u njegovom posjedu do smrti 1995.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije