Zanimljivosti

Turkmenistan zabranio crne automobile

Turkmenistan zabranio crne automobile
Turkmenistan zabranio crne automobile

Po svemu sudeći, bijela je nova crna u Turkmenistanu, posebno ako je riječ o kupovini automobila.

Naime, prema pisanju medija zemalja koje se graniče sa Turkmenistanom, zvaničnici ove centralnoazijske zemlje su zabranili uvoz crnih automobila, što je naišlo na čuđenje lokalnog stanovništva.

Iako nisu željeli da objasne svoju krajnje neobičnu odluku, vlasti su poslale dopis svim uvoznicima automobila u ovoj zemlji da uvoze isključivo bijela vozila. Iako nije zvanično navedeno da je to razlog, bijela se smatra srećnom bojom u ovoj zemlji.

Da ovaj nalog definitivno dolazi sa samog vrha svjedoči i to da je i predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov odnedavno počeo da koristi konvoj isključivo bijelih limuzina kojima odlazi na važne događaje. Ubrzo nakon što se predsjednik odlučio za bijele limuzine, to su učinili i svi ostali zvaničnici Turkmenistana.

Inače, boja automobila je samo posljednja u nizu pravila koje je predsjednik uveo. Takođe, prije nekoliko mjeseci je zabranio uvoz kupea, te luksuznih automobila. Takođe je zabranio personalizovane tablice i zatamnjena stakla.

Ipak, turkmenistanski narod se navikao na ova pravila jer skoro svakih nekoliko mjeseci vlasti donose neke ekscentrične restrikcije kad je riječ o svakodnevnom životu. Uglavnom se ova pravila uvode na predsjednikovu želju.

Tako je, recimo, prošle godine stanovnicima prijestonice Ašgabata naređeno da uklone vanjske dijelove klimatskih uređaja kako bi grad izgledao ljepše. Naime, vlasti su smatrale da klime narušavaju izgled prijestonice.

Posljednjih godina potrošene su milijarde dolara na sređivanje prijestonice, od koje žele da naprave bukvalno bijeli grad. Želja im je da sve zgrade prekriju bijelim mermerom.

Neke od ranijih ekscentričkih zabrana su zabrana plejbeka na velikim kulturnim događajima i u TV programima. Cilj je bio da se njeguje prava kultura. Tada su, takođe, zabranjeni opera i balet jer su smatrane za nepotrebne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije