Zanimljivosti

U Južnoj Africi pronađen još jedan rijedak plavi dijamant

U Južnoj Africi pronađen još jedan rijedak plavi dijamant
U Južnoj Africi pronađen još jedan rijedak plavi dijamant

JOHANESBURG - Rudarska kompanija "Petra Dijamanti" saopštila je danas da su u Južnoj Africi iskopali još jedan "izvanredan" plavi dijamant.

Kompanija navodi da je dijamant od 122,52 karata pronađen u rudniku Kulinan, istočno od Pretorije, odakle su u prošlosti vađeni neki od najpoznatijih svjetskih dijamanata, uključujući one za britansku kraljevsku riznicu.

Firma "Petra", sa sjedištem u Londonu, ističe da su plavi dijamanti ove veličine veoma rijetki, te da se može govoriti o "zaista značajnom otkriću".

Kako prenosi AFP, vrijednost dijamanta još nije utvrđena.

Iz istog rudnika je u januaru ove godine, takođe, izvađen jedan plavi dijamant od 29,6 karata

Plavi dijamanti spadaju u najrjeđe drago kamenje u prirodi. Rudnik Kulinan se smatra "glavnim svjetskim izvorom" ovog dragulja.

Godine 1905, u njemu je izvađen najveći dijamant na svijetu, od 3.106 karata nazvan "Kulinan" koji je kasnije prejsečen na više dijelova, od kojih su dva završila na britanskom skiptru i kruni.

Prošle godine je jedan plavi dijamant od 5,30 karata prodat na aukciji u Londonu za 6,2 miliona funti (7,3 miliona evra), čime je postignut novi svjetski rekord za cijenu po karatu. 

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije