Zanimljivosti

U vozu zaboravio djelo od milion evra

U vozu zaboravio djelo od milion evra
U vozu zaboravio djelo od milion evra

Frančesko Plateroti, poznati kolekcionar, zaboravio je umjetninu vrijednu milion evra u brzom vozu TGV, kojim je putovao na relaciji Pariz - Ženeva.

Riječ je o kineskom svitku "Banket besmrtnika na terasi od žada", koji datira iz 13. vijeka, a koji se smatra jednom od najvrednijih umjetnina iz tog doba. Ovaj svitak je djelo kineskog umjetnika Vang Žepenga i procjenjuje se da vrijedi više od milion evra.

Plateroti je prošle sedmice bio na službenom putu u Parizu, gdje je imao prezentaciju o umjetnosti iz dinastije Juan (1280 - 1329), iz čije kolekcije potiču neka od najvrednijih umjetničkih djela. Brzim vozom TGV vratio se nazad u Ženevu, a sa sobom je imao i ovaj vrijedni kineski svitak, koji je koristio tokom prezentacije.

Plateroti, koji drži predavanja na temu umjetnosti širom svijeta, nije odmah shvatio da ga je izgubio. Naime, sišao je jednu stanicu prije Ženeve, i kada je shvatio da dragocjenost nije kod njega, voz je već bio daleko.

"Bio sam potpuno slomljen kada sam shvatio da ovo vrijedno djelo nije kod mene", izjavio je Plateroti za italijanske medije.

"Bio je to nevjerovatan šok za mene, potpuno neopisiv", kazao je on.

Odmah je alarmirao TGV, koji je stupio u kontakt sa kolegama u Ženevi. Cijeli voz je pretražen detaljno, ali ništa nije pronađeno. Kancelarija TGV za izgubljene stvari nalazi se u švajcarskom gradu Bernu, ali zasad niko nije prijavio da je pronašao ovu vrijednu umjetninu, zbog čega se Platerotijeva agonija nastavlja.

Frustrirani kolekcionar je uzeo stvar u svoje ruke u nadi da će uspjeti da uđe u trag izgubljenom djelu.

Naime, u skoro svim švajcarskim novinama objavio je oglas u kojem nudi veliku nagradu onome ko pronađe ovaj svitak.

Međutim, akcija se do sada se nije pokazala uspješnom, jer su ga zvali samo prevaranti, željni novca.

"Svi koji su me zvali samo su željeli da iskoriste moju nesreću", kaže on. Dodaje da ovo djelo može dostići cijenu i višu od milion evra, ali da ga niko osim njega ne može prodati.

"Dosta njih me zvalo, govoreći da će mi poslati svitak tek nakon što na njihov račun uplatim nagradu. To dodatno otežava situaciju, jer više nikome ne vjerujem", navodi nesrećni kolekcionar.

Ipak, nada se da će uskoro doći dobre vijesti, jer mu ništa drugo osim čekanja i ne preostaje.

"Šta da kažem, morate biti optimistični jer, na kraju krajeva, samo pozitivnim stavom možete prevazići sve prepreke", navodi on.

Pozitivna stvar je što se ova umjetnina ne može prodati legalno, jer Plateroti jedini ima sertifikat o autentičnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije