Zanimljivosti

Umro mornar sa fotografije poljupca na Tajm Skveru

Umro mornar sa fotografije poljupca na Tajm Skveru
Umro mornar sa fotografije poljupca na Tajm Skveru

NJUJORK - Glen Edvard Mekdafi, američki veteran iz Drugog svjetskog rata, umro je u nedjelju, 9. marta, u 86. godini u svom domu u Dalasu.

Ostaće upamćen po jednom od najčuvenijih poljubaca u istoriji. Fotografiju, koja je obišla svijet i postala simbol završetka Drugog svjetskog rata, snimio je Alfred Ajzenstad 14. avgusta 1945. godine na Tajm Skveru.

Dok su stotine ljudi na trgu u Njujorku slavile kapitulaciju Japana, Mekdafi je zgrabio medicinsku sestru koja se nalazila pored njega i poljubio je. Kultnu scenu je ovjekovečila fotografska kamera.

Drugi muškarci su kasnije tvrdili da su mornar sa slike, ali je 2007. jedan forenzičar potvrdio da je riječ o Glenu Mekdafiju.

Kako prenosi AP, Mekdafi je tog dana stigao vozom u Njujork. Kada je saznao da je Japan kapitulirao otrčao je na skver da proslavi sa ostalima.

"Vidio sam jednu bolničarku. Krenuo sam ka njoj i poljubio je. Nismo razmijenili nijednu jedinu riječ", kazao je u jednom od ranijih intervjua.

Identitet bolničarke sa fotografije i dalje je neizvjestan. Tokom godina, nekoliko žena je tvrdilo da su djevojka u bijelom mantilu na slici. Jedna od njih, Greta Zimer Fridmen, izjavila je 2012. da je čuveni poljubac zapravo bio "seksualno nasilje", navodeći da ju je pijani mornar zgrabio i poljubio nasuprot njenoj volji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije