Zanimljivosti

Virtuelna šetnja kroz staro Sarajevo

Virtuelna šetnja kroz staro Sarajevo
Virtuelna šetnja kroz staro Sarajevo

SARAJEVO - Prezentacija projekta "Interaktivna maketa Sarajeva iz osmanskog perioda" upriličena je danas u Muzeju Sarajeva, a u cilju omogućavanja posjetiocima Muzeja putovanje kroz vrijeme do osmanskog perioda, virtuelne šetnje kroz te građevine i saznavanje o njihovoj historiji putem digitalnih priča.

Maketa je remek-djelo poznatog autora Huseina Karišika. Maketa je velikih dimenzija i zaštićena staklenim pločama te je veoma teško na njoj pokazati neki objekat koji je od interesa za pojedine posjetioce.

Amra Madžarević, direktor Muzeja, kazala je za AA da je jedan od najatraktivnijih eksponata u stalnoj postavci u Brusa Bezistanu, a koja priča o istoriji grada je svakako maketa starog Sarajeva, koju je izradio Husein Karišik, a prema istorijskim adekvatnim podacima istoričara Hamdije Kreševljakovića.

"Ta maketa predstavlja izgled Baščaršije do 1878. godine. Naravno, od tada do sada došlo je do izvjesnih promjena na Baščaršiji ali svi ovi monumentalni objekti su sačuvani i do danas. Naša maketa je najposjećenija i često se dešava da naši kustosi ne mogu objasniti svim posjetiocima u isto vrijeme koje su to atraktivne lokacije na ovoj maketi, a svaka od njih je spomenik kulture za sebe", kazala je Madžarević.

Prema njenim riječima, problem je riješen uz pomoć interaktivne prezentacije makete. Projekat je realizovala Laboratorija za kompjutersku grafiku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu - Sarajevo Graphics Group u saradnji sa kompanijom "Visual Dimension" iz Belgije. 

Pored makete postavljen je interaktivni set-up na čijem ekranu se nalazi 3D model makete sa info tačkama za pojedine objekte. Umjesto pokazivanja objekata na fizičkoj maketi, kustos ili posjetilac Muzeja može kliknuti na info tačku postavljenu na objekat od interesa i otvoriti panel sa fotografijama objekta i osnovnim informacijama o njemu. 

"Svaki posjetilac može sam da odabere objekat za koji ga zanimaju podaci na našem i engleskom jeziku i da sazna najznačajnije podatke o tim objektima", dodala je Madžarević.

Selma Rizvić, profesor na Elektotehničkom fakultetu u Sarajevu, kazala je da je ideja da se omogući kustosima Muzeja Sarajeva i posjetiocima da se lakše snađu na maketi koja je izložena u Muzeju.

"Kao što vidite, maketa je ograđena staklenim pregradama, radi zaštite, i na njoj je nemoguće pokazati neki objekat. Mi smo kreirali 3D prezentaciju ove makete sa info tačkama na pojedinim značajnim objektima tako da se, umjesto na maketi, može pokazati na ekranu", ispričala je Rizvićeva.

Mišljenja je da će ovaj objekat olakšati rad kustosima ali i poboljšati posjetiocima iskustvo u njihovoj posjeti Muzeju.

Ova aplikacija je samo početak nadgradnje izložbene postavke Muzeja Sarajeva. Planirano je da se sa maketom povežu interaktivni 3D modeli pojedinih značajnih građevina koji bi omogućili posjetiocima Muzeja putovanje kroz vrijeme do osmanskog perioda, virtuelne šetnje kroz te građevine i saznavanje o njihovoj istoriji putem digitalnih priča.

U pripremi je i virtuelni model Tašlihana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije