Zanimljivosti

Više nema "zaključavanja ljubavi" na pariskom mostu

Više nema "zaključavanja ljubavi" na pariskom mostu
Više nema "zaključavanja ljubavi" na pariskom mostu

PARIZ - Romantične duše će morati da pronađu neki novi način da bi dokazale svoju ljubav; od 1. juna na čuvenom pješačkom mostu u Parizu "Pont des Arts" biće zabranjeno postavljati katanca kao zalog ljubavi.

Naime, ljubavni parovi su godinama na ogradi mosta postavljali bravice ispisane svojim imenima, a ključeve bacali u Senu, kako bi njihova ljubav trajala vječno.

Prema pisanju lista Figaro, od ponedjeljka, tokom nedjelju dana, biće sprovedena akcija "otključavanja" mosta umjetnosti, tokom koje će biti skinuti svi katanci, a koja će biti propraćena umjetničkim performansom koji će trajati do kraja ljeta.

Ritual kačenja katanaca davao je izvjesni šarm mostu, koji je izgrađen 1804, za vrijeme vladavine Napoleona kako bi povezivao Luvr sa ostalim dijelovima Pariza.

Prisustvo na hiljade metalnih bravica, međutim, počelo je da predstavlja ozbiljnu prijetnju za strukturu mosta i, po mnogima, da narušava izgled građevine koja je pod zaštitom države.

Dio ograde se 2014. srušio pod težinom katanaca, zbog čega je most morao da bude zatvoren na nekoliko sati.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvala je zaljubljene parove da katance zamijene selfijem. Ostaje da se vidi da li će taj njen prijedlog naići na pozitivan odziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije