Zanimljivosti

Vojislav Simić najpoznatiji Srbin na Kasandri

Vojislav Simić najpoznatiji Srbin na Kasandri
Vojislav Simić najpoznatiji Srbin na Kasandri

AFITOS - Mnogi koji godinama traže posao u Srbiji odluče da odu iz zemlje i u inostranstvu postanu uspješni i poštovani ljudi, a tako je bilo i sa Vojislavom Simićem Simom, kako ga svi zovu u Afitosu, selu na grčkom poluostrvu Kasandra, gde se već dugi niz godina uspješno bavi ugostiteljstvom.

Sima, koji je iz Aleksinca, pet godina je pokušavao da se zaposli bilo negdje u svojoj zemlji, a kada je izgubio svaku nadu, otišao je u Grčku da bere voće. 

Prvi novac koji je uštedio od branja maslina i južnog voća uložio je u restoran u selu Afitos na poluostrvu Kasandra. Poslije petnaest godina rada u Afitosu, Sima ima četiri restorana i više od 70 zaposlenih.

Nema tog turiste koji je posjetio selo sa kamenim kućama Afitos na obali Egejskog mora, a da nije bar kafu popio u nekom od Siminih restorana. On je i sad kao i prije deceniju i po ubijeđen da je jedini recept za uspjeh uporan rad i poštenje.

"Recept je jasan, biti uporan i verovati u samog sebe. Biti uporan u poslu i voleti onaj posao kojim se bavite i tu je uvek uspeh. Prva podrška mi je od boga, a zatim prijatelji i svi  ljudi u ovom selu", priča Sima.

Mještani Afitosa su od prvog dana pružili podršku vrijednom Srbinu. Njegove restorane jednako vole Grci, Srbi i svi oni koji posjete to malo mjesto na poluostrvu Kasandra.

"Sima za svakoga ima dobru riječ i svakome želi da pomogne. On ima zagrljaj za svakog, bio on Grk ili Srbin. Ja sam radila kod njega četiri godine i dobro ga poznajem, kao brat mi je, po karakteru smo mi Srbi i Grci slični, malo nervozni, ali se volimo", priča Elena Pavlidis.

Sima je poznat i po nesebičnoj pomoći svakom ko se nađe u nevolji u tom dijelu Grčke. 

Priznaje da ljudima pomaže, jer su i njemu puno pomogli kad je došao u Afitos.

"Nas Srbe Grci iskreno obožavaju, tako da mogu da kažem da sam imao i privilegiju u odnosu na sve ostale", komentariše Sima.

Iako ga u Afitosu svi vole i poštuju, u tajnosti protiv njega pripremaju "opasan" plan.

"Pokušaćemo da ga 'gurnemo' da se oženi i mislim da ćemo uspjeti", otkriva plan predsjednik Afitosa Vasilio Leonidas.

Vojislav Simić Sima objašnjava da nije zaboravio i rodni kraj, godišnje bar sedam, osam puta dođe u Aleksinac, gdje se uključuje u humanitarne akcije.

Kaže da nestrpljivo čeka izgradnju koridora 10 od Leskovca do Vranja, jer bi tada od Afitosa do rodnog Aleksinca putovao najviše pet sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije