Zanimljivosti

Zbog plesa se ide u zatvor

Zbog plesa se ide u zatvor
Zbog plesa se ide u zatvor

Tokio je nekada bio poznat po brojnim noćnim klubovima, a njihova klupska scena je bila jedna od najboljih u svijetu. Međutim, sve se dramatično promijenilo nakon što je policija počela da praktikuje jedan veoma stari zakon, koji je ignorisan posljednjih 50 godina. Naime, prema odredbama ovog zakona, komercijalni prostori ne mogu organizovati plesne večeri, niti se posjetiocima dozvoljava ples ukoliko vlasnik prostora ne nabavi specijalnu dozvolu za to.

A, kako bi vlasnik dobio tu dozvolu, njegov prostor mora da ima najmanje 66 metara kvadratnih plesnog prostora. Takođe, da bi zadržao dozvolu, ples se ne toleriše nakon jedan čas iza ponoći jer, kako policija tvrdi, tada nastaje kućni red.

Oni koji ne mogu ispoštovati ove uslove ne smiju dozvoliti svojim gostima da plešu jer zbog toga mogu završiti u zatvoru, a u težim slučajevima kršenja zakona policija čak zatvara lokal i zabranjuje mu rad.

"Ovo je nevjerovatno jer ples nije zločin", kaže Rio Isobe, pisac iz Tokija, koji dodaje: "Međutim, sadašnja situacija je takva da ljudi vrlo lako mogu povjerovati da je ples zločin. Naime, ako ćemo smjerno sprovoditi ovaj zakon, onda u cijelom Japanu ne postoji klub koji može ispoštovati odredbe ovog zakona".

A, u tome zapravo i jeste problem... Naime, kako ovaj zakon nije primjenjivan više od 50 godina, skoro da niko nije znao za njega. Međutim, policija je odlučila da ga striktno sprovodi, pa tako skoro svako veče upadaju u klubove, te opkoljavaju svakoga ko prekrši odredbe ovog zakona.

"Prvobitno, ovaj zakon je usvojen nakon Drugog svjetskog rata kako bi spriječio prostituciju u plesnim dvoranama jer tada nije bilo klubova kakve mi danas poznajemo. Međutim, policija je počela da ga primjenjuje tek u posljednje vrijeme, što je izazvalo šok i zbunjenost kod mnogih mladih Japanaca", kaže Jukata Fukui, vlasnik jednog noćnog kluba.

Masatoši Kanemicu, vlasnik malog kluba u gradu Osaka, kaže da mu je nedavno upalo 45 policajaca, koji su zbili 20 gostiju uza zid.

"Mene su odmah uhapsili i odveli u policiju. Tjerali su me da priznam da sam dozvolio ljudima da plešu u lokalu, iako nemam dozvolu. Sve u svemu, u zatvoru sam bio 22 dana. Između ostalog su me pitali imam li veze s organizovanim kriminalom ili rasturanjem droge, što je krajnje apsurdno s obzirom na razlog zbog kojeg su me zatvorili", rekao je Kanemicu.

Oni koji su bolje upoznati sa dešavanjima kažu da je policija sasvim iznenada počela da primjenjuje ovaj stari zakon, kako bi iskorijenila organizovani kriminal u Japanu. Naime, ako upadnu u klub zbog plesa, ne treba im nalog za privođenje, niti im treba nalog da pretresu klub. Na ovaj način tvrde da se efikasnije bore protiv dilera i mafijaša. Nažalost, nisu samo noćni klubovi zahvaćeni primjenom ovog zakona, već i privatne plesne škole, koje takođe moraju imati specijalnu dozvolu za rad.

"Naime, prema ovom zakonu, sve plesne škole moraju imati posebnu dozvolu od odgovarajućeg organa", kaže Džordž Takaši, vlasnik jedne plesne škole i dodaje: "Međutim, niko ne zna koji je to odgovarajući organ, tako da mi zapravo ne bismo smjeli ni raditi".

Da stvar bude još apsurdnija, policija ima zamjerke samo protiv određenih vrsta plesa, pa tako uglavnom upadaju u plesne škole gdje se uči tango, jer "prevelika bliskost među partnerima može biti opasna".

Upravo zato Džordž, kao i drugi vlasnici plesnih škola, žive u konstantnom strahu od policijske racije, iako su polaznici njegove škole uglavnom srednjovječni ljudi, koji i nisu toliko strastveni.

"Ne znam šta da vam kažem, ali to je nevjerovatno jer je ples jedna prirodna stvar, sastavni dio života", ističe Džordž.

Većina Japanaca primjenjivanje ovog zakona smatra uvredom jer su oni nacija koja voli da pleše.

"Mislim da je ovo krajnje smiješan zakon. Ne znam šta ima loše ako ples i dovede do ljubavnog zanosa između muškarca i žene. Zapravo, policija na ovaj način pokazuje svoju moć. Stranci će vjerovatno misliti da smo glupi jer trpimo sve to", kaže Isobe.

Bilo apsurdno ili ne, ali nekoliko tokijskih klubova bilo je primorano da okači upozorenje da je ples u njihovom klubu zabranjen, a neki čak dijele i letke gdje podsjećaju goste na zabranu plesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije