Književnost

Dragoslav Mihailović dobitnik Kočićeve nagrade

Dragoslav Mihailović dobitnik Kočićeve nagrade
Dragoslav Mihailović dobitnik Kočićeve nagrade

BANJALUKA - Pripovjedač, romansijer i dramski pisac Dragoslav Mihailović dobitnik je "Kočićeve nagrade" za ovu godinu, jer njegovo stvaralaštvo produžava onu duhvnost koja je obilježena u liku i djelu Petra Kočića.

Mladen Šukalo, predsjednik Žirija "Kočićeve nagrade", istakao je da je žiri pažnju, prilikom izbora dobitnika, usmjerio ka njegovanju pripovjedačke umjetnosti kao osnovnog oblika izražavanja Petra Kočića.

"Ne umanjujući ničiji umjetnički doprinos u razvitku pripovjedačke umjetnosti, prema našem mišljenju izdvojilo se djelo Dragoslava Mihailovića, čiji je opus suštinski reprezent 'stvarnosne proze', odnosno 'proze novog stila', koja je u 60-im i 70-im godinama prošlog vijeka predstavljala jedan od dva najbitnija toka razvoja srpske književnosti", rekao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, osnovno Mihailovićevo pripovjedačko umijeće je da jednostavnom, zanimljivom pričom kaže velike istine o životu.

"Željeli smo da odlukom za ovogodišnjeg dobitnika 'Kočićeve nagrade' sugerišemo jedan od principa koji će biti u prvom planu pri formulisanju budućeg pravilnika o dodjeli ove nagrade", dodao je Šukalo.

"Kad su cvetale tikve", "Zlotvori", "Kratka istorija satiranja", "Goli otok", samo su neka od djela koje je napisao ovaj veliki srpski stvaralac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije