Književnost

Knjiga o okupaciji Slovenije od strane NDH

Knjiga o okupaciji Slovenije od strane NDH
Knjiga o okupaciji Slovenije od strane NDH

MARIBOR - Peter Pavel Klasinc s Mariborskog instituta arhivistike u maju će izdati knjigu u kojoj objašnjava kako je NDH-a između 1941. i 1945. godine okupirala šest slovenačkih sela.

"Kada sam razmišljao o naslovu, sklon sam koristiti riječ okupacija", objasnio  je Klasinc koji je proučio oko 400 dokumenata iz istorije  dvije nacije.

"Objavljeni dokumenti biće podloga za istoričare u pisanju istoriji. U isto vrijeme, Slovenija treba razmišljati o traženju ratne štete od Hrvatske", rekao je Klasinc, te dodao da je nesporno da je NDH između 1941. i 1945. godine okupirala slovenačku teritoriju, ali  "u malo drugačijem smislu".

On je precizirao da je "NDH  okupirala dio teritorije  koju  je ranije okupirala Njemačka", te pojasnio da su sporna sela Jesenice na Dolenjskom, Slovenska vas, Nova vas, Obrežje, Rajec i Čedem.

Klasinc napominje da je tokom Drugog svjetskog rata u tim selima stanovništvo bilo maltretirano -  piše "Delo". 

"Zbog izgubljene teritorije trebalo bi tražiti odštetu. O tome se nije govorilo ni  u Jugoslaviji, a ni sada u Sloveniji", rekao je Klasinc.

Nakon što knjiga bude objavljena, mariborski arhivist će građu predstaviti "pravnicima koji djeluju u međudržavnoj komisiji".

"To sam dužan napraviti kao istoričar. Od njih zavisi kako će koristiti te informacije", smatra Klasinc.

Navodeći da će pravnike upozoriti i na katastre "koje je  NDH napisala 1941. godine", a koji se razlikuju od onih ranijih, Klasinc je dodao da bi oni mogli uticati na granični spor između dvije države.

NDH i Njemačka su 13. maja 1941. godine potpisale ugovor u kojem su odredile razgraničenje na nekadašnjim granicama banovina.

Pretpostavlja se da se odgovor na pitanje zašto su se sada slovenačka  sela našla pod upravom NDH skriva u arhivima nekadašnjeg Ministarstva unutarnjih poslova NDH, koji su nakon Drugog svjetskog rata preneseni u Beograd.  Klasinc  godinu i po dana čeka dozvolu da pregleda  ta dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije