Književnost

Književno priznanje Fra Grgo Martić: Glavna nagrada Fadili Nuri Haver

Književno priznanje Fra Grgo Martić: Glavna nagrada Fadili Nuri Haver
Književno priznanje Fra Grgo Martić: Glavna nagrada Fadili Nuri Haver

Fadila Nura Haver dobila je glavnu nagradu "Fra Grgo Martić" za neobjavljenu zbirku poezije.

Među dobitnicima ove književne nagrade u 2011. godini su i Vlado Kudić za neobjavljenu knjigu proze, Aida Šečić za poetski prvenac i Lidija Pavlović-Grgić za prozni prvenac.

"Zlatko Lukić nagrađen je za djelo inspirirano likom fra Grge Martića i Bosne Srebrene i Ranko Pavlović za knjigu za djecu", saopćeno je jučer iz Društva pisaca BiH.

Na natječaj za nagradu "Fra Grgo Martić" stiglo je 137 rukopisa. Nagrade su dodjeljivane u šest kategorija, anonimnim autorima, i to za književni rad inspiriran likom i djelom fra Grge Martića ili Bosnom Srebrenom, te za knjigu namijenjenu djeci.

U žiriju koji je odlučivao o najboljim književnim radovima za ovu godinu bili su književnici Stevan Tontić, Dragan Marijanović i Amir Brka.

Ante Stanić, predsjednik Upravnog odbora književne nagrade "Fra Grgo Martić", podsjetio je da je prije pet ili šest godina odlučio da pomogne mlade ljude koji se bave pisanom riječi.

"Ovu ideju predložio sam sinovima, koji su me podržali, i na naše veliko zadovoljstvo mi sada imamo dosta dobre knjige, sjajne pisce, a nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje, pa imati i još bolje književnike, koji postaju dio porodice Stanić", rekao je Ante Stanić.

Svečana dodjela nagrada bit će održana u oktobru ove godine, kada će i knjige biti odštampane. Vrijednost prve nagrade koja je pripala Fadili Nuri Haver je 7.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije