Književnost

Lazareviću sutra uručenje nagrade Đuro Damjanović

Lazareviću sutra uručenje nagrade Đuro Damjanović
Lazareviću sutra uručenje nagrade Đuro Damjanović

BANjALUKA - Nagrada Udruženja književnika Republike Srpske "Đuro Damjanović" biće dodijeljena sutra književniku Predragu Lazareviću za najbolju knjigu godine "Andrić u Bosni".

Lazareviću će nagradu uručiti srpski pisac i akademik Matija Bećković na grobu u Golešima, gdje je sahranjen Đuro Damjanović.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade "Đuro Damjanović" donio je žiri u sastavu akademik Matija Bećković, predsjednik, i članovi Nikola Asanović i Duško Pevulja.

Knjiga "Andrić o Bosni" sastavljena je od studija i eseja koji su, iako objavljeni u posljednjih nekoliko godina, po autorovom priznanju, idejno i problemski uobličeni znatno ranije s obzirom na to da je književno djelo Ive Andrića jedna od bitnijih Lazarevićevih preokupacija.

Predrag Lazarević je rođen u Banjaluci 1929. godine. Najveći dio svog aktivnog radnog vijeka proveo je na mjestu profesora i dekana Pedagoške akademije u Banjaluci. Jedno vrijeme bio je direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS i Narodnog pozorišta RS.

Objavio je mnogobrojna djela, među kojima su "Čitanje kao preispitivanje", "Preokupacije", "Ogledi iz Krležine dramaturgije", "Okrajci o književnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije