Književnost

Sajam u znaku gostovanja

Sajam u znaku gostovanja
Sajam u znaku gostovanja

Treći dan 55. međunarodnog sajma knjige koji se održava u Beogradu obilježile su brojne promocije novih izdanja, ali i gostovanja pisaca iz Švedske Ulfa Petera Halberga i Marije Sveland, koja je počasni gost ove književne manifestacije.

Na štandu izdavača i knjižara RS i na štandu Vlade RS juče su takođe održane brojne zanimljive promocije.

Između ostalih, predstavljena je knjiga "Ja, revolucionar" mladog banjalučkog pisca Berislava Blagojevića.

"Ja, revolucionar" je knjiga kratkih priča koje objedinjuju konkretnosti izraza, raskalašenosti misli, ali i jednostavnosti izražaja.

"Knjiga je osmišljena kao emocionalni tobogan; čas je smiješna, čas ozbiljna, donekle autobiografska, ali prije svega iskrena", naveo je Blagojević.

Na sajmu su predstavljene i knjige Ranka Pavlovića "Basnovite pjesme", Predraga Lazarevića "Okrajci", kao i djelo "Soneti i poeme Skendera Kulenovića", o kojem je govorio Rajko Petrov Nogo.

Beogradska manifestacija posvećena knjizi juče je bila prilika za uručenje poklon paketa knjiga iz RS biblioteci OŠ "Filip Kljajić Fića" iz Beograda.

Najinteresantniji događaj na sajmu juče je bilo gostovanje glumice Mire Furlan. Ona je na štandu "Samizdata B92" predstavila zbirku eseja i kratkih proznih zapisa, pod nazivom "Totalna rasprodaja".

Hrvatski novinar i pisac Viktor Ivančić naveo je da Mira Furlan, "kao umjetnica i intelektualka koja se ne miri sa zadatostima", u knjizi preispituje stvarnost oko sebe do najneugodnijih detalja, pokušavajući da procijeni gabarite vlastitog nepripadanja.

Nezapamćeno interesovanje na ovogodišnjoj beogradskoj svetkovini u čast pisane riječi u utorak izazvala je promocija prve knjige "Smrt je neprovjerena glasina" Emira Kusturice.

Slavni režiser, iznenađen velikim interesovanjem, rekao je da je knjiga pokušaj da artikuliše svoj život.

Hala četiri "Beogradskog sajma" bila je premala da primi obožavaoce slavnog režisera, a između ostalih, na promociji knjige bili su Vuk Jeremić, ministar inostranih poslova, Vojislav Koštunica, predsjednik DSS-a, Saša Vukadinović, direktor BIA, Dušan Kovačević, dramski pisac, glumac Slavko Štimac i mnogi drugi.

Promocijom je, kao i na koncertima "No Smocking Orchestra", dirigovao Nele Karajlić, a o romanu su govorili Manojlo Vukotić, Matija Bećković, Vladimir Kecmanović i autor.

U utorak su izabrana djela Skendera Kulenovića predstavili Vera Crvenčanin-Kulenović i Šimo Ešić povodom 100. godišnjice rođenja ovog bh. i evropskog pisca.

Pjesme Skendera Kulenovića čitala je glumica Jovana Filipović, a promociji je, pred velikim brojem posjetilaca sajma, prisustvovao i Anton Kasipović, ministar kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije