Muzika

Ejmi Vajnhaus cijeli honorar sa propalog koncerta u Beogradu (Video)

Ejmi Vajnhaus cijeli honorar sa propalog koncerta u Beogradu (Video)
Ejmi Vajnhaus cijeli honorar sa propalog koncerta u Beogradu (Video)

Ejmi Vajnhaus traži punu isplatu honorara za skandalozni nastup u Beogradu, piše Dejli mejl.

Očajni organizatori koncerta, kao navode Britanci, nemaju drugog izbora osim da plate pjevačici jer je ispunila zahtjeve ugovora: u Beograd je stigla na vrijeme i na bini se zadržala 70 minuta!

Dejli mejl piše i da je cirkus od nastupa Ejmi Vajnhaus razljutio i srpsku vladu, pa prenose status ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca: „Ejmin koncert je bio sramotan i veliko razočarenje. Daleko je od kraljice, više podseća na pacijenta klinike za odvikavanje od alkohola i droge. Treba joj ozbiljna medicinska pomoć“.

Izgleda da su se kolege iz Velike Britanije malo zanijele u prevođenju jer, podsjećamo, ministrov status je glasio ovako: „Koncert Ejmi... Skandal i veliko razočarenje! Mobi je odličan! Popravio nam je raspoloženje posle potpunog debakla!“

Međutim, kako se saznaje u Beogradu, Ejmi je novac već dobila i to još prije koncerta.

Ejmi Vajnhaus je za skandalozan koncert na Kalemegdanu zaradila najmanje 250.000 dolara, a beogradska publika - sad je već sasvim izvjesno - neće moći da dobije svoj novac nazad, jer je britanska pjevačica ipak ispunila uslove ugovora.

Prema riječima ljudi koji se bave organizacijom koncerata u Srbiji, da bi se ovakvi skandali izbjegli organizatori bi trebalo da insistiraju na ugovoru po kojem bi cijeli ili veći dio honorara muzičaru isplatili tek nakon nastupa i time se donekle osigurali. 

Međutim, Beograd je tek odnedavno na "svjetskoj koncertnoj mapi", pa teško da bi iko mogao da postavlja takve uslove zvezdama.

U slučajevima problematičnih muzičara poput Vajnhausove, najbolje bi bilo potpisati ugovor prema kome bi se ceo ili veći deo honorara platio posle koncerta, rekao je direktor Beogradske arene Dejan Petričević.

"Nije realno očekivati da takvi ugovori nama budu brzo dodeljeni, ali može da se desi da koncert Ejmi Vajnhaus i njegov negativan efekat ima za rezultat da se ubuduće, kada su u pitanju ovakvi umetnici, veći deo honorara plaća po održanom koncertu", rekao je on.

Petričević je objasnio da je najveći problem taj što su svi ugovori o gostovanjima muzičara tipskog karaktera i što najveće svjetske kuće, koje zastupaju velike zvijezde i organizuju njihove turneje, imaju ugovore manje-više jednake za sve teritorije. Ti ugovori sadrže ime umjetnika, datum i mjesto održavanja koncerta, njegovo minimalno trajanje, cijenu honorara i uslove plaćanja.

"Ugovor podrazumeva da umetnik održi koncert, ali nigde ne piše koji je kvalitet tog nastupa, jer se podrazumeva da su u pitanju umetnici koji daju odgovarajući standard i kvalitet", rekao je direktor Beogradske arene.

On je dodao da u slučaju Vajnhausove, čiji honorar iznosi između 250 i 350 hiljada dolara, novac neće biti vraćen, jer je pjevačica bila 70 minuta na sceni.

Odgovorni urednik programa u Domu omladine Beograd Dragan Ambrozić smatra da organizatori koncerta nemaju mnogo mogućnosti da se zaštite jer se ugovaranje nastupa zasniva na inicijalnom međusobnom povjerenju i uvjerenju da umetnik ne bi izlazio na tržište ukoliko nema šta da ponudi.

On takođe smatra i da mogućnost plaćanja honorara nakon održanog koncerta ne postoji, jer nijedan muzičar u tom slučaju ne bi došao.

"Pošto je koncert održan, 'Avalon produkcija' ne može da traži da im se vrati novac, ali može preko suda u Londonu da dobije odštetu, jer izjava menadžera da je pogrešio u proceni nije dovoljna", rekao je Ambrozić.

U "Avalonu" su rekli da su se oni pobrinuli da svi izvođači imaju idealne uslove za svoje nastupe, ali da nisu mogli da utiču na njihov kvalitet.

 “Organizatori, nažalost, nikad nisu u mogućnosti da budu zaslužni ako izvođač održi odličan koncert, kao ni u mogućnosti da utiču na izvođača koji održi loš nastup”, naveli su iz “Avalon produkcije”.

U odbranu “Avalona” stala je i Nacionalna organizacija potrošača Srbije, koja smatra da organizator i promoter ne snose odgovornost za koncert Vajnhausove.

 “Mi nemamo pravnog osnova da od organizatora tražimo povraćaj novca, jer je Vajnhausova održala koncert, bila je na sceni 70 minuta, a odgovornost za loš nastup snosi isključivo ona”, rekao je predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

Nakon skandaloznog početka evropske turneje, menadžment Ejmi Vajnhaus je ostatak turneje otkazao.

Avalon produkcija:  Isplatili smo honorar

Organizator koncerta Ejmi Vajnhaus, "Avalon produkcija", demantovao je danas pisanja pojedinih londonskih tabloida da pjevačica neće tražiti honorar zbog svog nastupa na Beogradskoj tvrdjavi.

Iz "Avalona" su naveli da nijedan nastup velike internacionalne zvijezde ne može da se desi bez isplate cijelog ugovorenog iznosa najkasnije 15 dana prije koncerta.

"Isplatili smo Vajnhaus u tri rate - 18. marta, 18. aprila i 18. maja za nastup u Beogradu koji je trebalo da traje između 60 i 90 minuta, bez mogućnosti da utičemo na prirodu i sadržaj tog nastupa", rekli su organizatori.

Na sajtu "Dejli mejla" (Daily Mail) objavljeno je da Vajnhaus, iako je imala užasan nastup, traži cio honorar promoterima iz Beograda, da bi u poslijepodnevnim cčasovima ta vijest bila preinačena u to da je neko iz njenog menadzzmenta rekao da neće tražiti honorar.

"Mi smo ipak proverili sa njenim agentima da li je neko od njih izjavio tako nešto i njihov odgovor je bio: ne, tabloidi pokušavaju da razvuku stvar što duže mogu", navedeno je u saopštenju "Avalon produkcije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije