Pozornica

Fudbalske priče od septembra u Zenici

Fudbalske priče od septembra u Zenici
Fudbalske priče od septembra u Zenici

Teatarska kuća "East West cetar" priprema novu predstavu, a riječ je o komadu "Fudbalske priče/Ruže za Anu Terezu" u režiji Harisa Pašovića, čija premijera treba da bude 23. septembra na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

"Prošle godine radili smo predstavu 'Fudbal, fudbal', koja se pokazala veoma uspješnom, jer smo kroz teatar i ples ispričali priču o fudbalu, igri koja privlači ogromnan broj publike i izaziva tolike reakcije, pozitivne i negativne podjednako, a ostaje uvijek uzbudljiva, privlačna za mnoge, ozbiljna i smiješna u isto vrijeme. Nakon toga smo pokrenuli niz fudbalskih tema shvativši koliko je on bitan, a u umjetničkom okruženju dobio je još jednu dimenziju", kazao je Haris Pašović.

On ističe da predstava na čiju se audiciju odazvalo više od 60 vrhunskih plesača iz čitavog svijeta, govori o team buildingu, fair playu, individualnoj kreativnosti, a imaju i saradnju sa nekim legendama bh. fudbala.

"Trenutno odabrani umjetnici dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Singapura, Italije, Kine i Burkine Faso, a građani BiH moći će ih vidjeti tokom jedinstvene turneje koja traje od 22. septembra do 12. oktobra ove godine. Ipak, predstava će svoju svjetsku premijeru doživjeti 23. septembra na sceni Bosanskog pozorišta u Zenici. Bit će uvrštena u zvanični program Festivala MESS 2011, a u okviru bh. turneje bit će prikazana u 10 gradova", zaključio je Pašović.

Predstava "Fudbalske priče" rađena je u koprodukciji sa Bosanskim narodnim pozorištem u Zenici i MDGF Programom kultura za razvoj.

"Glumačka podjela predstave sastoji se od glumaca koji potiču iz pet različitih rasa, što pokazuje kako ljudi, čak i sa daleko različitim kulturnim porijeklom mogu raditi zajedno i da univerzalni jezik nogometa može biti koristan u poticanju partnerstva", rekao je Pašović.

U autorskom timu predstave su koreograf Edward Clug, a muziku će komponirati i uživo svirati Filip Tan, čuveni kompozitor iz Singapura.

Direktor "East West centra" Haris Pašović i Raiffeisen banka potpisali su ugovor o sponzorstvu ove predstave, čime je ozvaničen početak saradnje ove dvije organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije