Pozornica

Ko to tamo peva raspjevao Banjalučane

Ko to tamo peva raspjevao Banjalučane
Ko to tamo peva raspjevao Banjalučane

BANJALUKA - Dugotrajan aplauz i ovacije bili su najbolja potvrda da je banjalučka publika zaista uživala u baletu "Ko to tamo peva" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, a poneseni takvom reakcijom publike članovi ansambla izveli su jednu sliku iz predstave na bis.

Dolazak tog čuvenog beogradskog baleta u Banjaluku rezultat je saradnje Dječijeg pozorišta RS i Narodnog pozorišta iz Beograda.

Sala Dječijeg pozorišta RS u subotu naveče je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a ljubitelji umjetnosti ni u jednom momentu nisu krili oduševljenje što imaju priliku da u svom gradu prvi put pogledaju ovaj nesvakidašnji balet.

Predstavi su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, kao i brojni poklonici umjetnosti i baleta.

Jedna od glumica Sanja Ninković istakla je da su srećni što su imali priliku da gostuju u Banjaluci i što se predstava svidjela publici.

"Balet 'Ko to tamo peva' igramo često i u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali i na gostovanjima. Iscrpljujuća je predstava za nas, ali volimo je i nije nam teško da se toliko istrošimo i damo za scenu i publiku", rekla je Ninkovićeva.

Ona je dodala da nije od samog početka igrala tu ulogu s obzirom na to da je premijeru igrala Dalija Imanić, kao i da se sada njih dvije mijenjaju.

Glumac Goran Stanić je rekao da je prvi put u Banjaluci i da je zadovoljan prijemom na koji je naišao njihov balet kod publike u gradu na Vrbasu.

"Ne bih balet upoređivao sa filmom, ali smatram da nosi istu poruku, jer nije precizirano ni iz koje države je vojska. Riječ je o najobičnijim ljudima koji su zahvaćeni ratom, što je tema koja je dobro poznata na ovim prostorima", naveo je Stanić.

Balet na muziku Vojislava - Vokija Kostića "Ko to tamo peva" u koreografiji i režiji Staše Zurovca jedna je od najboljih baletskih predstava Narodnog pozorišta iz Beograda.

Nevjerovatna energija kojom zrači ta predstava može se pripisati inspirativnom koreografskom izazovu, novom pokretu i cjelokupnoj koncepciji koju je pred izvođače postavio Zurovac.

Pored tehnički usavršene koreografije, kvalitetu baleta doprinose i šminka i kostimi koji su cijeloj priči dali još jednu zanimljiviju notu.

Atraktivna postava, u kojoj nema glavnih i sporednih uloga, vrhunska Kostićeva muzika bez koje predstava ne bi bila tako posebna, odlična koreografija i režija kroz koju je predstavljen naš mentalitet, samo su neki od detalja koji su baletu "Ko to tamo peva" odavno obezbijedili kultni status.

Sam balet je sazdan od nekoliko slika -"Autobus", "Vojska", "Svadba", "Sahrana", "Smrt" i "Anđeo", u kojem možemo razaznati i njegovo lice, ali i naličje.

U krupnom planu Zurovac je odmjereno i pametno pošao od ideje da ne bi imalo smisla prepričavati film, već se samo inspirisati njegovom radnjom. On prati tek jednu grupu ljudi koja putuje na samom pragu rata.

Ta predstava je premijerno izvedena 22. decembra 2004. godine i na samom početku je dobro uzdrmala kulturnu javnost, koja u tom trenutku još nije mogla da prihvati činjenicu da se neko drznuo da poslije antologijskog filma Slobodana Šijana uradi ni manje ni više nego balet.

Veliki solistički ansambl, pored Stanića i Ninkovićeve, predvode Aleksandar Ilić, Milan Rus, Dejan Kolarov, Miloš Kecman, Miloš Marijan, Miloš Isailović, Mihajlo Stefanović i mnogi drugi.

Pokloni

Prije početka predstave direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević uručio je upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu Božidaru Đuroviću monografiju tog teatra, osnovanog 1955. godine, i grafiku banjalučkog slikara Boška Vukojevića.

U kratkom govoru Đurović je zahvalio Bjeloševiću na poklonima, a potom mu uručio srebrnjak Narodnog pozorišta.

Nagrade

Baletska predstava "Ko to tamo peva" je dobitnik značajnih nagrada, poput Nagrade Udruženja baletskih umjetnika Srbije, koja nosi ime "Dimitrija Parlić", solistima baleta za umjetničku interpretaciju, Aprilske nagrade grada Beograda, godišnje nagrade Narodnog pozorišta.

Antologijske vrijednosti

Vojislav - Voki Kostić rođen je 1931. godine u Beogradu i bio je jedan od najdarovitijih srpskih kompozitora. Komponovao je 93 djela ozbiljne muzike, kao i muziku za 67 filmova, 310 pozorišnih predstava, 20 TV serija, 40 TV filmova, 20 radio-drama i mnogo balada.

Kostićeva muzika iz pozorišnih predstava "Sveti Georgije ubija aždahu", "Oj, Srbijo, nigde lada nema", "Zabavi Ameliju", kao i muzika iz filma i baleta "Ko to tamo peva" predstavlja antologijske vrijednosti.

Visoki profesionalac u umjetnosti, Kostić je osobenim stilom života plijenio savremenike, a jedna od njegovih hedonističkih posveta životu su i kuvari, prožeti iskustvom, osobenim ukusom i domišljatošću.

Film

Film "Ko to tamo peva" je srpska komedija apsurda iz 1980. godine koji je režirao Slobodan Šijan. Film ima višeslojnu priču o tragikomičnim nezgodama putnika u jednom dotrajalom autobusu koji iz provincije vozi prema Beogradu, u kojoj se skriva alegorija o malograđanskom licemjerju, te o raspadu Kraljevine Jugoslavije pred početak Drugog svjetskog rata.

"Ko to tamo peva" je vremenom stekao kultnu reputaciju te se danas smatra jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije