Pozornica

Narodno pozorište Mostar ponovo pred zatvaranjem

Narodno pozorište Mostar ponovo pred zatvaranjem
Narodno pozorište Mostar ponovo pred zatvaranjem

MOSTAR - Narodno pozorište Mostar ponovo bi moglo "staviti ključ u bravu" jer nema novca da plati režije, radnici ne primaju zarađene plaće, a teško da će u predstojećoj sezoni moći producirati i nove predstave, kaže nam Šerif Aljić, direktor tog teatra.

On, takođe, najavljuje i tužbe protiv Vlade Herecgovačko-neretvanskog kantona i resornog ministra Esada Đelilovića.

"Situacija u Narodnom pozorištu je alarmantna i ako se ovako nastavi, prijeti prestanak rada, a to je izgleda ono što i želi kantonalni ministar kulture Esad Dželilović, koji sa ministrom finansija Seminom Borićem želi da satre i uništi sve kulturne institucije u gradu i Mostar pretvori u jednu običnu selendru", rekao nam je Aljić.

Kaže da je razgovarao i sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, koji je pokazao razumijevanje, ali isto tako  obavijestio uposlenike pozorišta da je HNK preuzeo osnivačka prava nad ovim teatrom.

"Grad Mostar i HNK bili su se dogovorili da sa po 220.000 KM godišnje finansiraju rad pozorišta. Zbog slabog punjenja budžeta, grad Mostar je tu cifru smanjio za 10 posto, a od HNK je posljednja uplata stigla u iznosu od bijednih 4.300 KM, koje je trebalo rasporediti na 32 zaposlena i rad kuće", dodao je Aljić.

Objašnjava kako resorni minisitar uporno obećava da će riješiti problem finansiranja Narodnog pozorišta Mostar, ali da sve ostaje na obećanjima.

"Drskost ministra prevršila je svaku mjeru, jer stalno smanjuje izdatke za kulturu dok sebi povećavaju plate. Predstoji nam teška borba, protiv Vlade i ministarstva ćemo podnijeti tužbe, a mi ćemo iskoristiti sva dozvoljena sredstva da održimo pozorište u životu", poručio je Aljić, dok odgovor ministar Dželilovića nismo uspjeli dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije