Pozornica

Performans posvećen Srebrenici

Performans posvećen Srebrenici
Performans posvećen Srebrenici

Performans bh. glumice Zane Marjanović "8.372", posvećen stradanjima Bošnjaka u Srebrenici, izveden je u nedjelju naveče na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Zana Marjanović nam je rekla da je riječ o ritualnom performansu, te da je on ritualni zato što ima obred, odnosno funkciju koja je komemorativna.

"Proteklih dana, prije izvođenja performansa, napravili smo plakate koje smo polijepili po cijelome gradu i tako pozivali građane Sarajeva da nam se pridruže u nedjelju. Performans izvodim već tri godine i u planu je da  to radimo svake godine na godišnjicu stradanja u Srebrenici", rekla je Marjanovićeva.

Kaže kako joj je drago što se ovaj put uključila i publika u brojanje, jer u toku performansa glumci broje dok ne dođu do broja 8.372.

"Ne radi  se o nama koji brojimo, već se radi o onima o kojima brojimo. Meni je važno da nas ima dovoljno da iznesemo projekt. Bilo nas je dovoljno i uvijek nas bude, što mi je posebno drago. Pola glumaca koji su učestvovali sinoć su glumci koji su učestvovali i prošle godine", rekla je Marjanovićeva.

Dodaje kako brojanje ima za cilj da svakim izgovorom taj broj postane ime i prezime žrtve, te da te brojeve glumci i publika počinju razumijevati tek kad oni budu izgovoreni.

"To je performans o kolektivnom pamćenju, koncipiran kao rekvijem koji stvaraju glasovi glumaca dok broje žrtve genocida u Srebrenici. Iza svakog izgovorenog broja stoji čovjek kojem se suprotstavlja broj bez identiteta, koji on danas postaje", objasnila je Marjanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije