Pozornica

Predrag Bjelošević, direktor Dječijeg pozorišta RS: Mjuzikl kao novi izazov

Predrag Bjelošević, direktor Dječijeg pozorišta RS: Mjuzikl kao novi izazov
Predrag Bjelošević, direktor Dječijeg pozorišta RS: Mjuzikl kao novi izazov

Jedna od pozorišnih kuća čija su vrata uvijek rado otvorena za mališane, ali i njihove mame i tate, i koja je imala više nego uspješnu proteklu 2010/2011. pozorišnu sezonu, neumorno radi i u ljetnim mjesecima kako bi za svoje najmlađe posjetioce pripremila nove pozorišne poslastice.

Riječ je o Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, a direktor ove pozorišne institucije Predrag Bjelošević u intervjuu za "Nezavisne" govori o predstavi "Čarobnjak iz Oza" na kojoj ansambl ovog pozorišta već počinje da radi, pripremama za Deseti, jubilarni festival pozorišta za djecu, ali i gostovanjima.

NN: Za narednu pozorišnu sezonu Dječije pozorište RS (DP RS) priprema više projekata, a predstava za koju su već polako krenule pripreme i koju mališani očekuju s nestrpljenjem je "Čarobnjak iz Oza". Koliko je izazov raditi ovaj komad, s obzirom na to da znamo koliko je priča o čarobnjaku iz Oza popularna među djecom?

BJELOŠEVIĆ: Da, konačno će komad koji je rado viđen na mnogim scenama u svijetu biti postavljen na sceni naše pozorišne kuće. Reditelj će biti Slavčo Malenov, koji je već radio neke predstave za nas koje su bile veoma uspješne. Između ostalih, svojevremeno je režirao "Majstora i Margaritu", "Aždaju iz Vojteške ulice", kao i "Malu Elfu". Riječ je o ansambl predstavi, mjuziklu i jednom složenom komadu koji će biti dramsko-lutkarskog tipa. Za sada igra devet glumaca, a premijera je planirana za 9. oktobar i otvaranje Desetog međunarodnog festivala pozorišta za djecu "Banjaluka 2011".

Jeste izazov raditi "Čarobnjaka iz Oza", ali nastojimo da svake godine radimo projekte za koje smo sigurni da će nas odvesti na festivale i na istima ostvariti uspjeh.

Ovaj projekat nije jeftin, jer ima mnogo kostima, lutaka, učesnika, ali potrudićemo se da sredstvima kojima raspolažemo na najbolji način mališanima prenesemo ovu priču. Pjevačke dionice će raditi kompozitor Mladen Matović, dok je za scenografiju i kostime zadužen tim DP RS.

Međunarodni festival pozorišta za djecu "Banjaluka 2011" ove godine u znaku srpskog lutkarstva

NN: Pored "Čarobnjaka iz Oza", šta je još planirano za narednu pozorišnu sezonu? Hoćemo li nova ostvarenja moći da gledamo i na Večernjoj sceni DP RS?

BJELOŠEVIĆ: Planirali smo da obnovimo komad "Majstor i Margarita", koji je takođe režirao Slavčo Malenov i koji je bio rado gledan, ali je još problem finansija. Postoje neki razgovori s Jovicom Pavićem u vezi s jednim projektom, međutim, trudimo se da disktretno ulazimo u projekte Večernje scene, jer nastojimo da ostvarenja koja postavljamo na ovu scenu budu nešto drugačije i nešto novo. Ulazimo u projekat tek onda kada smo sigurni da će to biti nešto kvalitetno, jer je naša Večernja scena više eksperimentalnog tipa ili su u pitanju praizvedbe. Sve predstave koje su na našoj Večernjoj sceni su rijetke, ali i zahtijevaju dosta finansija da se vrate na nju.

Ono što je za sada izvjesno, jeste da ćemo za Novu godinu izvesti jednu predstavu koja će biti neka vrsta zimske bajke i koja će biti prava čarolija. Želja nam je da djeca kada dođu dožive čistu snježnu radost, ali i da to bude predstava koja bi ostala na repertoaru da se radi.

NN: Ove godine Međunarodni festival pozorišta za djecu "Banjaluka 2011" biće održan deseti put. Šta publika može očekivati od jubilarnog festivala?

BJELOŠEVIĆ: Deseti festival ove godine će biti održan od 9. do 14. oktobra, a za sada sigurno znam da će ovdje gostovati teatri iz Bugarske, Poljske, Njemačke, Slovenije, Izraela, Hrvatske, Srbije i BiH. Ono što je bitno, ovaj put je naš festival u znaku srpskog lutkarstva, tako da će se i naša pozorišna kuća predstaviti u okviru takmičarskog dijela. Ugostićemo šest teatara iz Srbije koji se bave lutkarstvom, jer nam je bitno da pokažemo najbolje od srpskog lutkarstva. Dali smo mali zadatak svim ovim teatrima da dođu sa komadom koji smatraju najboljim bez obzira na to kada je rađen.

NN: Možete li napraviti kratak rezime kada je organizovanje Međunarodnog pozorišnog festivala za djecu u pitanju? Deset godina je iza vas, koliko je bilo teško biti i dobar organizator i domaćin i ostati na visini zadatka?

BJELOŠEVIĆ: Mnogo teško, s obzirom na to da nam često ni ekonomske prilike nisu išle na ruku. Festival sam osnovao iz zahvalnosti svim ljudima iz svijeta kod kojih smo gostovali i takmičili se. Moja želja je bila da im pokažemo i našu kulturu i grad i da na neki način razbijemo tu negativnu sliku o nama koja je stvarana u svijetu. Tada, 2001. godine, imao sam veliku podršku grada Banjaluke i mogu reći da će ove godine generalni pokrovitelj festivala biti predsjednik RS Milorad Dodik, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i grad Banjaluka.

Na otvaranju ćemo ove godine organizovati izložbu "Najljepše igrajuće lutke Srbije", a pokušaćemo organizovati da neki od naših gostiju odu u Gradišku, Bijeljinu ili Mrkonjić Grad, dakle u one gradove koji su nekako na liniji dolaska i odlaska tih teatara iz svijeta.

Želimo da i djeca iz tih gradova dožive naš festival i da to zaista bude nešto vrhunsko.

Diskretno ulazimo u projekte Večernje scene, jer nastojimo da ostvarenja koja postavljamo budu nešto drugačije i nešto novo, kaže Bjelošević

NN: U protekloj pozorišnoj sezoni imali ste veoma zapažena gostovanja u gradovima Kirov i Ribinsk, a u septembru seriju gostovanja takođe nastavljate u Rusiji.

BJELOŠEVIĆ: Velika čast našoj pozorišnoj kući je ukazana samim tim što u tom malom izboru kulture RS koja će se predstaviti u Sankt Peterburgu, na manifestaciji "Dani kulture RS", upravo mi imamo priliku da gostujemo. Planirano je da gostujemo od 29. septembra do 3. oktobra, a igraćemo predstavu "Folklorna magija" u režiji Bonje Lungova za koju vjerujem da će na najbolji način promovisati kulturu našeg prostora. Riječ je o jednom etno spektaklu koji nas predstavlja i kroz muziku i kroz igru sa folklornim motivima, koji usitinu predstavljaju našeg čovjeka na jedan furiozan način koji je dopadljiv kako djeci, tako i odraslima.

Škola lutkarstva

NN: Zanimljivo je da će 10. međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci biti u znaku srpskog lutkarstva, s obzirom na to da znamo da na našim prostorima ne postoji škola za lutkarsku umjetnost?

BJELOŠEVIĆ: Iz tih razloga ćemo nastojati da predstave koje budu igrane na ovom festivalu budu moderne, ali istovremeno da imaju i neke tradicionalne karakteristike, kako bi se i teatri sa naših prostora promovisali pred teatrima iz svijeta. Na taj način bi se u nekoj mjeri potisnuo taj problem koji postoji ovdje, a to je da na našim prostorima nikada nije bilo akademije za lutkarsku umjetnost, čak je bio samo jedan kurs na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i to je glavni razlog zašto mi o lutkarstvu učimo od Bugara i Poljaka. Oni imaju svoje akademije već godinama, ali, bez obzira na to, mislim da je srpsko lutkarstvo značajno i da ima šta da pokaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije