Pozornica

Šansa za smijeh do suza

Šansa za smijeh do suza
Šansa za smijeh do suza

BANJALUKA - Suzana Petričević, glumica beogradskog Narodnog pozorišta, u četvrtak naveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS (NP RS) pred banjalučkom publikom izvela je monodramu "Poslednja šansa", rađenu po tekstu Mirjane Bobić-Mojsilović.

Riječ je o duhovitom, ali i gorkom tekstu iz naše svakodnevice, čija je sjajana jednočasovna interpetacija glumice natjerala banjalučku publiku na smijeh do suza.

U komediji, kako kažu, "sa pjevanjem i plakanjem", Petričevićeva je izvrsno odigrala ulogu Gordane - Goce Lukić, frizerke iz okoline Beograda, tipičnog roba televizije, koja poslije mnogo pokušaja napokon uspijeva da uđe u rialiti šou pod nazivom "Tražim muža".

Ispostavlja se da je televizija posljednja šansa za frizerku i njenu želju da korjenito promijeni sopstveni život. Kroz Gocinu životnu priču, koja je u stvari tragikomična, prikazana su njena posrnuća i uzleti, ali i lakoća s kojom  je spremna da prihvati  naredbe kako bi ostala u igri.

"Poslednja šansa" je istovremeno i priča o "Velikom bratu", koji upravlja našim životima. To je, takođe, priča o svijetu zabave danas, o rejtinzima i gledanosti kao jedinim mjerilom.

Nakon izvođenja monodrame, koja je nagrađena velikim aplauzom, glumica Suzana Petričević kazala je da joj je bilo veliko zadovoljstvo glumiti pred banjalučkom publikom.

"Ovaj dan zbog velike vrućine smatram elementarnom nepogodom i mislim da je to bio i glavni razlog prisutnosti malog broja ljubitelja pozorišta. Ipak, i pored toga, moram reći da je publika koja je došla na predstavu i koja me je ispratila od početka do kraja, bila izvanredna. Bila mi je čast glumiti pred njima", kazala je Petričevićeva.

Dodala je da Goca Lukić, čiji lik tumači, u stvari predstavlja sve nas, te  smatra da su se i muškarci i žene u publici prepoznali u njoj.

Nataša Đukić oduševljena je  predstavom u kojoj je, kaže, bilo puno smijeha, ali i puno emocionalnog naboja.

"Predstava je van svakog očekivanja. Ovo je naša realnost, tragika i komedija zajedno, sve što se trenutno događa u našem društvu", kazala je ova Banjalučanka, dodajući da je oduševljena izvođenjem monodrame.

Nagrade

"Poslednja šansa" je najuspješnija monodrama u sezoni 2009/2010. i trenutno jedina monodrama koja se izvodi na redovnom repertoaru u Beogradu, za kojom vlada veliko interesovanje.

Predstava je na 35. internacionalnom festivalu monodrame i pantomime 2010. osvojila prvu nagradu, a glumici Suzani Petričević je na 15. festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu za ulogu frizerke Goce takođe dodijeljeno  prvo mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije