Pozornica

Tri države u Prokletoj avliji

Tri države u Prokletoj avliji
Tri države u Prokletoj avliji

BANJALUKA - Na predstavi "Prokleta avlija", zajedničkom projektu posvećenom obilježavanju pola vijeka od dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću, radiće teatri iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Teatarski projekat "Prokleta avlija" u dramatizaciji i režiji Nebojše Bradića iz Beograda, realiziraće međunarodni tim autora, iza čije produkcije stoje tri regionalna teatra i to Teatar "Kabare" Tuzla iz BiH, Narodno pozorište Užice iz Srbije i Kazalište "Virovitica" iz Hrvatske.

Profesor i dekan Akademije dramskih umjetnosti Tuzla Vlado Kerošević, inicijator projekta, istakao je juče da tri teatra ujedinjuju tri države i da je to prvi projekat takve vrste.

"Nećemo se upuštati u polemike da li je Ivo Andrić hrvatski, srpski ili bosanski pisac, ali hoćemo dokazati kako je Ivo Andrić i hrvatski i srpski i bosanski glumac", rekao je Kerošević.

Biće to, kako se najavljuje, prvorazredni teatarski događaj.

Režija, dramatizacija i scenografija ove hrvatsko-srpsko-bosanske "Proklete avlije" povjerena je Nebojši Bradiću iz Beograda, kostimi Snežani Kovačević iz Užica, kompozitor je Beograđanin Zoran Erić, za lekturu i scenski govor pobrinut će se Vlado Kerošević, tehnička realizacija scenografije povjerena je Užičanki Marijani Zorzić-Petrović, a dizajn svjetla rade i tehničko osoblje daju Kazalište "Virovitica" i Narodno pozorište Užice.

U predstavi igraju Kerošević, Vahidin Prelić, Petar Benčina, Igor Golub, Antun Vrbenski, Mijo Pavelko, Mladen Kovač, Draško Zidar, Irfan Kasumović, Dražen Pavlović i Elmir Krivalić.

Saradnja, kako nosioci projekta kažu, povezuje pozorišta iz tri zemlje koje smatraju da je Andrić dio njihove kulture, a "Prokleta avlija", kao sudbinska metafora našeg prostora i vremena, svojim sadržajem ukazuje na potrebu tolerancije i uvažavanja različitosti, koji su nam danas toliko potrebni.

Prema Keroševićevim riječima, "Teatar kabare" iz Tuzle naredne godine slavi deceniju svog rada, pa je i to jedan od razloga za participaciju u projektu.

Premijera "Proklete avlije" planirana je za 25. septembar u Virovitici, nakon čega slijede izvođenja na scenama u Užicu i Tuzli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije