Pozornica

Trijumf Zle žene

Amatersko pozorište iz Kule, koje je na ovogodišnjem, 54. Festivalu festivala u Trebinju, odigralo predstavu "Zla žena", rađenu po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Dragana Ostojića, osvojilo je najviše "Zlatnih maski" trebinjskog festivala.

"Zla žena" je proglašena najboljom predstavom u cjelini i po mišljenju stručnog žirija, ali i žirija publike Festivala festivala.

Amateri iz Kule osvojili su "Zlatne maske" i za najbolju žensku ulogu, koja je pripala Kseniji Vukorep za ulogu Sultane, Kamenku Bertiću za najbolju mušku epizodnu ulogu Srete čizmara, te Vanji Božović za najbolju žensku epizodnu ulogu Perside sobarice.

Nagrada za najbolji kostim pripala je, takođe, pozorištu iz Kule, čiji reditelj Dragan Ostojić potpisuje i kostimografiju.

"Zlatna maska" za najbolje rediteljsko ostvarenje dodijeljena je Dimitriju Jovanoviću, koji je režirao predstavu Gradskog pozorišta Trebinje "Slučajna smrt jednog anarhiste", a glumac ovog pozorišta Željko Milošević osvojio je "Zlatnu masku" za najbolju mušku glavnu ulogu na festivalu, transformišući se na sceni u više likova.

Odluka stručnog žirija da predstavi Kolašinskog amaterskog pozorišta "Orkestar Titanik" dodijeli samo jednu "Zlatnu masku", i to Mirašu Ninkoviću za scenografiju, mnoge je iznenadila, jer su, po mišljenju mnogih, Kolašinci zaslužili mnogo više.

Najveće priznanje Festivala festivala koje se dodjeljuje za kolektivnu igru dobio je ansambl Pozorišta amatera iz Batajnice, koji je izveo predstavu "Kontrolni", a "Maska" za originalnu muziku ove godine nije dodijeljena.

Mladi ansambl iz Batajnice osvojio je i sve četiri diplome festivala. Ona za najboljeg mladog glumca pripala je Seadu Dauti, za najbolju mladu glumicu Zorani Vreća, za nadahnutu scensku transformaciju Aleksandri Milošević i glumačku bravuru Eleni Kapeleti.

Festival festivala zavšen je predstavom "Slučajna smrt jednog anarhiste", u izvođenju Gradskog pozorišta Trebinje, nakon čega je Kamerna scena "Mika Antić" iz Sente u pratećem programu izvela ostvarenje "Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera".

Ovogodišnji Festival festivala u Trebinju zatvorio je načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk, koji je istakao da je ova manifestacija još jednom potvrdila da je Trebinje grad kulture, a jedan od stubova njegovog kulturnog života je, kako je naglasio, upravo ovaj festival.

Promocija knjige Luke Kecmana

Posljednje večeri Festivala festivala u Trebinju promovisana je i knjiga profesora dr Luke Kecmana "Pozorišni život - život pozorišta", kojom je obuhvaćeno deset pozorišnih sezona u Bosni i Hercegovini.

"U pitanju je pravi poduhvat u prikazu pozorišnog života BiH, gdje je za deset sezona prikazano više od stotinu premijera, ali i svi najznačajniji pozorišni festivali, počevši od Trebinja, kome je posvećeno posebno poglavlje", rekao je promovišući knjigu dr Zoran Đerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije