Vizuelna umjetnost

Konkurs za treću internacionalnu izložbu minijatura Minimum Maximum 2011

Konkurs za treću internacionalnu izložbu minijatura Minimum Maximum 2011
Konkurs za treću internacionalnu izložbu minijatura Minimum Maximum 2011

Udruženje anonimnih artista (UAA!) pozvalo umjetnike-ice da se prijave na konkurs za treću internacionalnu izložbu minijatura Minimum Maximum 2011, koja će se održati 15. decembra u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

Nakon ranijih tema Komunizma i Religije, kao tabuiranih tema ovdašnjeg društva, ovogodišnja tema je  Seksualnost.

Kako se prijaviti na konkurs?

Tehnike koje umjetnici-ice trebaju koristiti su: slikarstvo, grafika, crtež, kombinovana tehnika, skulptura i fotografija

Tehnička uputstva kojih se umjetnici-ice trebaju pridržavati: Radovi se šalju poštom, bez okvira, u koverti zajedno sa popunjenim formularom, koji se može preuzeti sa sajta  www.uaa.rs.ba .

Maksimalne dimenzije rada su 10 cm x 10 cm, a za skulpturu 10 cm x 10 cm x 10 cm. Broj radova, koje umjetnik-ica želi poslati nije ograničen. Pristigli radovi se ne vraćaju i ostaju u fundusu internacionalne izložbe minijatura Minimum maximum, pod nadzorom UAA!.

Tri najbolja rada biće nagrađena sljedećim nagradama: Prva nagrada 600 KM ( 300 € ), druga nagrada 400 KM ( 200 € ) i treća nagrada 200 KM (100 € )

Konkurs je otvoren od 10. novembra do 5. decembra 2011. godine

Radove slati na adresu:

Za izložbu MINIMUM MAKSIMUM

Poštanski pretinac br. 244

78000 BANJALUKA, RS - BiH

Šta je Mimimum maximum?

Na ovaj način pokušavamo da u najširem smislu pokrene pitanja i  da se na taj način ponovo preispita stav umjetnika i publike, prema nečemu što je integralni dio ljudskog razvoja i obuhvata sve faze života, uključujući fizičke, psihološke i društvene komponente, saopštilo je ovo Udruženje.

Sam koncept izložbe, sažet je u riječima minimum maksimum i ostavlja potpunu slobodu umjetniku da može da obrađuje  sve aspekte i segmente ove široke i kontraverzne teme.

“Izložbu vidimo kao vrstu internacionalnog umjetničkog dijaloga koji otvara različita pitanja o onome što nije isključivo seks. Dakle, o seksualnom identitetu kao promjenjivoj kategoriji, o polu i rodu, o odnosima između dvoje ili više ljudi, povjerenju i drugim odnosima. Pokušavamo dati pitanje na teme: gdje su postavljene granice i ko ih postavlja, ko ih post, te konačno zašto treba preispitivati i ponovo definisati okoštale društvene norme koje su dio našeg ''ustajalog'' društva”.

Osnovna ideja izložbe minijatura Minimum Maximuma jeste da na likovnoj sceni Banjaluke, stvori kulturnu manifestaciju, koja bi njegovala mali format i koja bi minijaturi kao specifičnom i nedovoljno eksponiranom likovnom izrazu donijela Banjaluci petnaest minuta slave. Kako umjetnost danas, a pogotovo na našim prostorima, ne može, a i ne smije ostati neutralna, odlučili smo da izložbi damo i određenu temu, koju bi umjetnici mogli ozbiljno tretirati.

“Tema, koju smo odabrali za ovu prvu izložbu bila Komunizam. Sam koncept izložbe, sažet je u riječima minimum maksimum i ostavlja potpunu slobodu umjetniku da da može da obrađuje  sve aspekte i segmente ove široke i kontraverzne teme”, navodi se u saopštenju.

Ko je UAA!?

UAA! udruženje anonimnih artista je udruženje neprofitnog karaktera, čiji je glavni cilj rad na poboljšanju alternativne kulturne i stvaralačke scene Grada Banjaluka, Republike Srpske, BiH, Evrope, Zemlje, Mliječnog puta, sa posebnim naglaskom na likovnu umjetnost, strip umjetnost i umjetnost dizajna. To podrazumijeva okupljanje ljudi, koji se bave različitim vidovima stvaralaštva,organizovanje manifestacija, predavanja i radionica iz oblasti kulture, promovisanje edukativne strane strip/likovne/dizajn umjetnosti, maštanje, organizovanje internacionalne izložbe minijatura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije