Hrana i piće

9 egzotičnih jela koja najviše debljaju

9 egzotičnih jela koja najviše debljaju
9 egzotičnih jela koja najviše debljaju

Popis jela koja debljaju najviše na svijetu, ako s popisa izuzmemo upravo SAD, zemlju koja je sve donedavno bila najgojaznija na svijetu, sastavio je Huffington Post.

Provjerite koje su se sve kulinarske ljepote ovdje našle, piše Radio Sarajevo.

Acaraje, Brazil

Palmino ulje je prilično nezdravo. Jedna čajna kašika sadrži 7 grama zasićenih masnoća. A Acaraje sadrže grah, oblikovan u kuglicu, pržen u dubokom palminom ulju. Sve se potom puni dvjema vrstama namaza od sušenih škampa, mljevenih indijskih oraščića i - još palminog ulja.

Churros, Španija

Tijesto prženo u dubokom ulju i umočeno u šećer i cimet uranja se u vruću čokoladu i jede za doručak.

Poutine, Kanada

Ovo su prženi krompirići podignuti na viši nivo: umočeni u sos od masnog sira (prodaje se i u Burger Kingu, a jedna porcija sadrži 740 kalorija i 42 grama masti). To je samo osnovna verzija.

Khachapuri, Gruzija

U pitanju je zdjela od hljeba napunjena otopljenim sirom. Na vrhu se nalaze jaje i komad maslaca.

Aligot, Francuska

Aligot se radi od pire krumpira, maslaca, pavlake, češnjaka i otopljenog sira. Prema podacima sa stranice FatSecret, jedna kašika aligota sadrži 6 posto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnoća.

Mars u dubokom ulju, Škotska

Kao zemlju porijekla ove groteskne slastice Amerikanci navode Škotsku, ali su zaboravili spomenuti da su upravo oni ti koji su najpoznatiji po tome što apsolutno sve bacaju u duboko ulje.

Jalebi, Indija

Jalebi je tijesto prženo, još jednom, u dubokom ulju, umočeno u šećerni sirup.

Calzone, Italija

Tradicionalna calzone pizza sadrži u sebi istu količinu tijesta kao pizza namijenjena za četvoro ljudi. Ako pritom odaberete i standardne dodatke koji uključuju puno sira, dobijate jelo koje je među najkaloričnijim u svijetu.

Ramen, Japan

Ovo jelo s rezancima posljednjih godina je postalo jako popularno i u Americi. Problem nastaje kad se rezanci prže, a u sve se dodaje govedina, svinjska mast i ulje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije