Hrana i piće

Banjalučanin pravi najbolji espreso na svijetu

Banjalučanin pravi najbolji espreso na svijetu
Banjalučanin pravi najbolji espreso na svijetu

Saša Šestić, Banjalučanin koji živi i radi u Kanberi, svjetski je prvak u spremanju espresa i kapućina!

Šta je potrebno da se napravi najbolja šoljica kafe na svijetu? Dorbo zrno, mašta, inovacija i Banjalučanin Saša Šestić. Tako je odlučio žiri na nedavno održanom svjetskom takmičenju u pravljenju espresa "World Barista Championship 2015" u Sijetlu, piše "Euro Blic".

Neobična putanja života odvela je Sašu Šestića od Banjaluke, preko Pančeva, do Australije, gdje je sagradio svoje carstvo najbolje kafe u kom uživa cijeli svijet. Od 15. aprila i zvanično, kada je Šestić proglašen najboljim baristom. Više od 50 zemalja učestvovalo je u takmičenju, a za samo 15 minuta nepca sudija osvojio je Šestić,

Želja za dokazivanjem ne čudi kad znate da je takmičarski duh Šestić kalio na Olimpijadi i svjetskim prvenstvima igrajući - rukomet. Bivši rukometaš, Šestić je počeo u banjalučkom Borcu, nastavio do profesionalnog ugovora sa pančevačkim Dinamom i finale doživio na Olimpijskim igrama igrajući za - reprezentaciju Australije!

Kako kaže, da dođu i žive u Australiji bila je ideja roditelja Mileta i Senke.

"Čim sam se preselio, priključio sam se australijskoj reprezentaciji i zaigrao na SP u Egiptu 1999, gdje sam čak igrao protiv Jugoslavije! Sljedeću godinu brat Dragan i ja igrali smo na Olimpijadi u Sidneju i nastavio sam da igram do 2003. i SP u Portugaliji, dok nismo završili posljednji. Tad sam odlučio da prestanem da se zaluđujem da sam profesionalni rukometaš.

Odlučio sam da pronađem pravi posao i završim 'advance' diplomu u ugostiteljstvu u Kanberi", dodaje bivši rukometaš i danas uspješni ugostitelj. Čudesni putevi kafe odveli su ga do kraja svijeta u potrazi za idealnim zrnom.

"U kafi sam već 10 godina. Počeo sam sa bratom Draganom i dva radnika. Danas u 'Ona coffe' radi preko 100 ljudi. Neki kažu da sam promijenio način na koji se uživa u kafi u Kanberi. U kompaniji smo svi kao velika familija", kaže Šestić.

Sa tri razrađena kafića i jednim nezavisnim projektom, Saši se čini daleko početak kada je kafu pržio u garaži, prenosi Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije