Hrana i piće

Božo Tomašević najbolje ocjenjuje rakiju

Božo Tomašević najbolje ocjenjuje rakiju
Božo Tomašević najbolje ocjenjuje rakiju

MRKONJIĆ GRAD - Božo Tomašević proglašen je za najboljeg "gradimira" u opštini Mrkonjić Grad, jer je pokazao najviše umijeća prilikom ocjenjivanja jačine mrkonjićke šljivovice.

Izbor najboljeg "gradimira" upriličen je tokom sinoćnjeg simboličnog druženja uz rakijski kazan, koje je održano u Kulturno-sportskom centru "Petar Kočić". 

"Nisam se posebno spremao za ocjenjivanje rakije, slučajno sam se prijavio. Nemam specijalne tajne u ocjenjivanju, a rakoju prvo pomirišem i odmah znam da li je kvalitetna ili ne", rekao je Tomašević.

Predstavnik Sportsko-kulturnnog centra Slobodan Ćoćkalo kaže da ovakvim manifestacijama žele vratiti tradiciji i duhu prošlosti.

"Riječ je o rakijskom običaju kada su ljudi ne poznavajući instrument - gradi pokušavali da odrede jačinu rakije, pa i mi smo htjeli da se vratimo tradiciji i da vratimo duh prohujalih vremena kada se i bez gradi mogla izdvojiti kvalitetna rakija", rekao je Ćoćkalo.

On je naglasio da je Mrkonjić Grad poznat po kavlitetnoj rakiji šljivovici. Tokom druženja uz rakijski kazan neizostavna je bila i dobra pjesma. 

Nastupili su kulturno-umjetnička društva iz Mrkonjić Grada i Ribnika, kao i vokalne pjevačke grupe. 

Ova manifestacija organizovana je u okviru Aranđelovdanskog vašara koji je počeo u ponedjeljak, 17. novembra, predavanjima za poljoprivrednike pod nazivom "Proizvodnja meda i pčelarskih proizvoda" i "Plastenička proizvodnja".

Predavanja su održali savjetnici za poljoprivredu u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske Saša Dragičević i Radomir Matić.

 

Sutra će biti održani Deveti festival domaće rakije, Osmi etno festival "Jabuka", te Osmi "Dani meda".

 

"U centralnom dijelu manifestacije biće proglašena najbolja rakija i `gradimir` Republike Srpske, najljepši ukrašeni štandovi, najljepši hljeb i slično", rekla je savjetnik za poljioprivredu u Agenciji za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad Dijana Eremija i dodala da je cilj očuvanje običaja naroda ovoga kraja i bogaćenje turističke ponude. 

 

Kvalitet rakije su ocijenili profesori Ninoslav Nikićević i Nermina Spaho.

 

Organizator je Agencija za privredni razvoj, u saradnji sa opštinom, Kulturno-sportskim centrom "Petar Kočić", Udruženjem pčelara "Matičnjak" i Udruženjem voćara "MG Savka".

 

Pokrovitelji su opština Mrkonjić Grad i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije