Hrana i piće

Burek miriše u Švedskoj, bosanski lonac u Kaliforniji

 Burek miriše u Švedskoj, bosanski lonac u Kaliforniji
Burek miriše u Švedskoj, bosanski lonac u Kaliforniji

LOS ANĐELES, BEČ - Ako vas put odvede u Los Anđeles i tamo poželite da pojedete bosanski lonac, sarmu ili ćevap, a zatim se zasladite baklavom ili hurmašicama, želju ćete sebi moći ispuniti.

U hrani sa naših prostora, identičnoj onoj kakva se služi u bh. restoranima, buregdžinicama i roštiljnicama, uživaju ljudi koji žive u gotovo svim krajevima svijeta.

Na primjer, u prijestonici Austrije moguće je utoliti glad burekom, baš onakvim kakav jedemo ovdje, a ćevapi, bosanski sudžuk i slične pikanterije našle su svoje mjesto i na trpezama u Norveškoj, Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj...

"Od bosanske hrane imamo pite i ćevape. Dolaze nam i Austrijanci. Većinom su oduševljeni. U stvari, svi su zadovoljni", ispričao nam je radnik ugostiteljskog objekta "Željo Grill burek", koji već dugi niz godina radi u Beču.

Kada je kročio u Švedsku, Igoru Guslovu iz Banjaluke nije se svidjela tamošnja hrana jer se, kako se prisjeća, "kroz svaki artikl provlači neki plastični miris". Ali, imao je sreće ovaj mladić koji je svoj želudac navikao na jagnjeći špinjetak, sarmu i svinjska rebarca. Rođak ga je odveo u buregdžinicu u Malmeu.

"Prvo sam vidio ogroman pano 'Burek House', a u nozdrve se uvukao dobro poznati miris, miris bureka, miris koji evocira uspomene i vraća volju za životom. Gospodin koji tu radi je i vlasnik buregdžinice i on nam je uredno isjekao po parče bureka, onda ga je nekim specijalnim alatom isjekao na kockice da se slučajno ne bismo patili nožem. Burek je bio vrhunski", prisjeća se Guslov.

A kada je riječ o Kaliforniji, u Los Anđelesu postoji restoran "Aroma Cafe" koji, kako je to navedeno na njihovom internet sajtu, nudi ćevape, sarmu, bosanski lonac, "aroma" sendvič sa kajmakom, burek, baklavu, hurmašice, tufahije...

Prema dostupnim podacima, vlasnik tog objekta je Adem Slipac iz Banjaluke, i nema tog glumca, pjevača ili sportiste koji nije osjetio slast tih specijaliteta, a redovan gost je i proslavljeni glumac Rade Šerbedžija.

Sudeći po onom što kažu naši ugostitelji, hranom koju imamo možemo se ponositi.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, ispričao nam je da je u Holandiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Njemačkoj i brojnim drugim zemljama moguće pojesti ćevape, sudžuk, naše kobasice i tako dalje.

"To govori da su naši stari, odnosno preci, nama ostavili izvrsnu hranu, te da treba da se vratimo izvornosti, tradiciji i autentičnosti. Stranci su oduševljeni našim autentičnim jelima", navodi Hadžić.

On još ističe da je naš ćevap moguće pojesti u restoranima u brojnim zemljama.

"Svijetla obraza možemo svugdje da se pohvalimo svojom hranom. U Sarajevo niko od stranaca nije došao da nije pojeo ćevapčiće, a to se dešava i u Banjaluci, Mostaru... Postao je to ritual", kaže Hadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije