Hrana i piće

Čeri paradajz: Najukusnija dekoracija

Čeri paradajz: Najukusnija dekoracija
Foto: N.N. | Čeri paradajz: Najukusnija dekoracija

Čeri paradajz naziv je svih sorti i hibrida ovog povrća koji daju male plodove. Veličine su kao krupna trešnja, pa otuda i potiče njihov naziv, s obzirom na to da na engleskom jeziku riječ cherry znači trešnja.

Neki ga nazivaju i koktel paradajz. Najčešće je crvene boje, ali može biti i narandžast, žut ili bordo.

Takođe, njegov ukus varira od kiselkastog do slatkastog. Ova sorta paradajza može da se pojede u jednom zalogaju, što znači da na veoma brz i jednostavan način u naš organizam unosimo korisne supstance koje posjeduje.

Čeri paradajz doprinosi zdravlju i ljepoti kože, prije svega zahvaljujući vitaminu C koji učestvuje u izgradnji kolagena, proteina neophodnog za formiranje vezivnog tkiva. Provitamin A i likopen doprinose zaštiti od sunčevog zračenja, a vitamini Bkompleksa hrane ćelije.

Kada želite da ga iskoristite za dekoraciju, čeri paradajz je pravo osvježenje na trpezi.

Pored toga što se njegovi sitni plodovi koriste u pripremanju jela, salata i za dekoraciju hrane, on služi i kao zanimljiv ukras u domu.

Gaji se u saksijama i žardinjerama, kao i u povrtnjacima i plastenicima. Kombinovanjem s drugim povrćem, začinskim i ljekovitim biljkama, moguće je napraviti neobičan vrt na terasi ili balkonu.

Čeri paradajz se može gajiti tokom cijele godine u povoljnim vremenskim uslovima. Ako se uzme u obzir broj plodova, odnosno prinos po biljci čeri paradajza i njegova cijena na tržištu, može se doći do zaključka da je ova biljka isplativa.

Sjetva rasada obavlja se u različitim terminima, u zavisnosti od vremena kada proizvođač želi da iznese biljku na otvoreno polje ili je rasadi u zaštićenom prostoru.

Za sjetvu rasada treba koristiti selekcionisano i kvalitetno seme.

Neophodno je da sjeme bude dezinfikovano, jer se određene bolesti prenose sjemenom. Sije se u toplim, mlakim ili otvorenim lejama, tunelima i savremenim plastenicima.

U našim klimatskim uslovima, sjetva se obavlja oko 15. februara ukoliko se iznosi na otvoreno polje ili od sredine do kraja januara ukoliko se gaji u zaštićenom prostoru. Sjeme najatraktivnijih varijanti čeri paradajza obično nije dobro za čuvanje, jer se sljedeća generacija po pravilu "izjalovi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije