Hrana i piće

Cvijeće, ukras za vrt i trpezu

Cvijeće, ukras za vrt i trpezu
Cvijeće, ukras za vrt i trpezu

Konzumiranje cvijeća je tradicija stara nekoliko hiljada godina.

U mnogim jelima Bliskog istoka  i Persije koristile su se latice ruže i narandže. Cvijet trešnje i krizanteme je bio popularan u Japanu.

Latice karanfila su bile dio sastava francuskog likera. Maslačak se spominje u Starom zavjetu kao gorak začin. Cvijeće može ukrasiti ne samo vrt, nego i vašu trpezu. Naravno, nije sve cvijeće jestivo i zato se važno raspitati koje može biti hrana. Cvijeće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao šaren i fin ukras za salate i sirove deserte. Potočarke - mnogima omiljeno cvijeće - imaju divan ljutkasti ukus. Poznato je da neko cvijeće pozitivno utiče na raspoloženje i na emocionalno stanje čovjeka. Na Zapadu tradicija konzumacije cvijeća još je relativno mlada i zbog toga nije bilo provedeno dovoljno istraživanja o pozitivnom djelovanju cvijeća na zdravlje. Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminiše toksine i čisti jetru. Krizanteme liječe gripu i prehladu. Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima. Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, liječi prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cvijeće šljive se koristi za liječenje kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Izbor cvijeća

Nemojte konzumirati cvijeće iz cvjećare! Najbolje je da cvijeće uzgojite sami - tako možete biti apsolutno sigurni da ono ne sadrži pesticide. Kod izbora cvijeća treba da znate, opet ponavljamo, da nije sve cvijeće jestivo. Neko cvijeće je teško za probavu, dok je drugo otrovno.

Spremanje

Dobro operite cvijeće, tako da ga nježno uronite u posudu sa slanom vodom. Ako želite "oživjeti" cvijeće, uronite ga u posudu sa ledenom vodom na 30 do 60 sekundi. Nakon toga, osušite ga na papirnatom ručniku. Sada pažljivo otkinite latice i druge dijelove cvijeća, koje planirate jesti. Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkast ukus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije