Hrana i piće

Devet namirnica koje nikako ne smijete podgrijavati

Devet namirnica koje nikako ne smijete podgrijavati
Foto: Ilustracija | Devet namirnica koje nikako ne smijete podgrijavati

Neka spremljena jela nisu pogodna za podgrijavanje zbog bakterija koje se ne uništavaju ili proteina čiji se molekuli na toploti razbijaju.

Termička obrada hrane ubija bakterije, ali može da ima i negativne posljedice, jer kuvanjem nekih namirnica razvijaju se štetni toksini, koji mogu da izazovu mučninu i probavne probleme.

Još gore je ako ste hranu ostavili na sobnoj temperaturi i kasnije je podgrijavali.  Neke čestice u hrani talože se u našem organizmu, a posljedica toga može biti čak i rak.

Evo koju je hranu je bolje jesti kada je hladna:

1. Kokice iz mikrotalasne

Ovakav način pripremanja kokica i nije toliko zdrav pa ih je bolje raditi na starinski način – u loncu. Stručnjaci upozoravaju da su vrećice u kojima stoje kokice za mikrotalasnu premazane kiselinom koja može da izazove rak.

2. Prepečena hrana

Hemijska reakcija koja se javlja kad se hrana previše termički obradi stvara akrilamid, spoj koji oštećuje živce. Najviše opasnosti prijeti kada prepečete tost ili neko meso.

3. Povrće bogato nitratima

Bakterije u ustima pretvaraju nitrate u nitrite koji su dobri za organizam jer djeluju protivupalno i poboljšavaju protok krvi kada je to potrebno. Međutim, neki stručnjaci kažu da previše nitrita može biti kancerogeno.

Stvar je u tome što se ova reakcija događa prije kuvanja takvog povrća i svaki put kada ga podgrijavate.. Radije ga jedite sirovog. Tu spadaju celer, repa, spanać, lisnato povrće, praziluk, kupus, komorač i ostalo.

4. Pirinač

Ako kuvani pirinač ostavljate na sobnoj temperaturi, on razvija spore bakerija koje mogu da uzrokuju probavne probleme pa čak i trovanje. Zato ga uvijek spremite u neku posudu i stavite u frižider.

5. Jastog

Jastozi se kuvaju živi, jer kao i školjke, u tijelu imaju štetne bakterije. Kada je jastog mrtav, te bakterije se vrlo brzo množe i oslobađaju toksine koje je moguće uništititi jedino kuvanjem.

6. Ulje

Korišćenje istog ulja više puta i nije tako bezazleno kao što se čini jer se tako razvija toksični spoj 4-hidroksi-trans-2-nonenal koji se povezuje sa srčanim bolestima, moždanim udarom, rakom i Parkinsonovom bolešću.

7. Krompir

Ni termički obrađene krompire ne bismo trebali ostavljati van frižidera jer mogu izazvati trovanje.

8. Piletina

Piletina nije opasna samo zbog salmonele. Ciklus kuvanje-hlađenje-ponovno zagrijavanje razgrađuje proteine, što može prouzrokovati bolove u probavnom dijelu. Najbolji način da iskoristite ostatke piletine je da od nje napravite hladnu salatu.

9. Jaja i pečurke

Jaja i pečurke takođe nije dobro podgrijavati jer će stvoriti mikroorganizme koji mogu biti pogubni za naš organizam. Ili ih bacite ili pojedite hladne.

(NN/telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije