Hrana i piće

"Doggy bag" na francuski način

"Doggy bag" na francuski način
"Doggy bag" na francuski način

PARIZ - Francuska unija zanatlija i hotelijera (UMIH) potpisala je sporazum sa firmom "TakeAway", koja proizvodi specijalne kutije za hranu i piće za ponijeti, kako bi se u francuskim restoranima proširila praksa pakovanja ostatka obroka i pića gostima za njihove kuće ljubimce.

Firma "TakeAway" iz oblasti Rona-Alpe, osnovana 2014, snabdijevaće oko 40.000 restorana i 10.000 hotela širom Francuske specijalnim kutijima koje se mogu grijati u mikrotalasnim rernama, kao i lako nosivim kartonskim pakovinjima za flaše. 

Tako će američki običaj popularno nazvan "doggy bag", to jest pakovanje nepojedene hrane i neispijenog pića u restoranima, biti primjenjivan u svim francuskim restoranima, prenosi AFP.

UMIH će se na taj način pridružiti incijativi francuskih trgovaca protiv rasipanja hrane, pokrenutoj prošle godine, kada su na posebnim policama u prodavnicama osvanuli "neugledni" primjerci voća i povrća koji se prodaju po bagatelnim cijenama.

"'Doggy bag' je način da se smanji rasipanje hrane po restoranima", objasnio je Roland Egi, predsjednik UMIH-a.

U nedavnom izvještaju Evropske komisije navodi se da su restoroni odgovorni za 14 odsto bačene hrane u svijetu, dok porodice imaju 42 odsto udjela u rasipanju hrane.  

Količina bačene hrane po restoranima znatno bi se smanjila kada bi se uveo veći izbor veličina porcija, kao i kada bi se proširila praksa odnošenja nepojedene hrane i pića.

Gosti restorana širom u Evropske unije, počev od Velike Britanije, a odnedavno i Belgije i Italije, počeli su da se navikavaju na "kesu za ponijeti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije