Hrana i piće

Doručak za odlikaše

Doručak za odlikaše
Doručak za odlikaše

Za dobar početak dana, doručak je najvažniji obrok, a kako se bliži školska godina, ukoliko imate školarca, vrijeme je da se pozabavite time kako da mu jelo prije nastave postane navika.

Djeca koja presoče doručak prije odlaska u školu često su pospana, otežano prate nastavu i gube koncentraciju. Kombinujte za doručak mlijeko, svježi voćni sok, mekinje s mlijekom i svježim voćem, te hljeb od integralnog brašna.  Probudite ujutro na vrijeme vaše dijete da u miru doručkuje, kako bi se pripremilo za naporan školski dan. Djeca koja jedu ujutro imaju bolje ocjene u školi, tvrde istraživanja, a ukusan obrok može biti gotov i za pet minuta.

Doručak je bitan jer pokreće metabolizam te obezbjeđuje potrebnu energiju za mozak, što dovodi do bolje koncentracije u razredu, veće zainteresovanosti za rad i kreativnosti. Iako je bilo kakav doručak bolji od nikakvog, pokušajte dijete podstaći da jede zdravije - pripremite mu omiljena jela ili napravite maštovite sendviče. Osnovu zdrave ishrane za mališane treba da sačinjavaju jaja, maslac, riba i meso pripremani s prirodnim masnoćama, povrće i voće, te punomasni mliječni proizvodi. Proizvodi kao što su slatkiši, grickalice, brza hrana i gazirana pića sadrže niske prehrambene vrijednosti, s visokim sadržajem masti i koncentracijom ugljikohidrata i nikako se ne preporučuju. Evo tri smjernice za prvi obrok:

1. Dobar izbor za doručak je mlijeko, a dobri su i proizvodi poput jogurta i kiselog mlijeka. Dobar je i svježi sir s pavlakom, dok su jaja dobar izvor cinka.

2. Šunka i sir sadrže bjelančevine, a najbolje ih je poslužiti uz integralni hljeb ili pecivo, svježe povrće poput paradajza ili zelene salate. Uz masnije sendviče najbolje je poslužiti sok od naranče, koji je bogat vitaminom C. Evo sastojaka za "kraljevski sendvič": dvije kriške integralnoga hljeba, dvije kriške šunke, dva krastavca, rotkvica, dvije kriške sira, vlasac ili mladi luk, mliječni namaz i paradajz.

3. Doručak čija su osnova žitarice, na primjer musli, podiže raspoloženje. Još je bolje ako se dopuni sjemenkama koje sadrže dobre masnoće - lanene, suncokretove, bundevine ili sezamove pahuljice. Dodajte i malo svježeg ili sušenog voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije