Hrana i piće

Gastronomsko putovanje oko svijeta

Gastronomsko putovanje oko svijeta
Gastronomsko putovanje oko svijeta

Svaka zemlja ima svoje tradicionalno jelo koje opisuje tu zemlju, ali i ljude u njoj. Neki kuvari u svojim jelima koriste mnogo masnoće, a drugi minimalno, u zavisnosti od klime.

Putovanje u bilo koju zemlju nije potpuno ako ne probate njihovu tradicionalnu hranu, a ovo su nacionalna jela najpoznatijih svjetskih kuhinja i njihovi recepti.

Mađarska

Mađarska kuhinja je poznata po svojim specijalitetima koji su često prilično masni, ljuti i pikantni. Ljutinu i pikantnost mađarskim jelima daje paprika, koja je nezaobilazan sastojak u ovoj kuhinji, bilo slatka ili ljuta.

Nacionalno jelo u mađarskoj kuhinji je gulaš.

Gulaš

Sastojci: crni luk, ulje, so, junetina, vegeta, biber, mljevena crvena slatka paprika, ljuta paprika i bijeli luk.

Priprema: Isjeckajte na kockice crni luk i stavite u lonac, dodajte ulje i dinstajte ga dok ne dobijete gustu masu. Isjeckajte junetinu i dodajte je u luk, zatim nalijte vode. U sve to dodajte vegetu, biber, mljevenu slatku papriku, ljutu papriku, bijeli luk i ostavite da se kuva oko tri sata.

Francuska

Karakteristika francuske kuhinje je ta da Francuzi pri pripremi jela rijetko koriste mast, a zapršku nikad. Koriste ulje i puter i na kraju kuvanja skidaju višak masnoće. Nemojte otići u Francusku a da ne probate PotauFeu, njihovo tradicionalno jelo.

PotauFeu

Sastojci: Jedno pile, 500 g goveđe lopatice, 2 kosti za supu, 2 lovorova lista, 1,5 kašičica soli, 2 mrkve, 4 paštrnaka, 2 glavice luka, 4 manja praziluka, crni biber, 2 dl konjaka i 4 kašike nasjeckanog peršunovog lista.

Priprema: Kosti prokuvati i izvaditi. U veći lonac stavite 2,5 l vode, kad provri stavite lovor, so, kosti, pile i govedinu. Povrće operite, očistite i isjecite na manje štapiće, te ga nakon dva sata kuvanja mesa stavite u lonac i kuvate još oko pola sata. Meso izvadite, ocijedite i izrežite na komade pa ga poredajte na veći oval, a oko njega kuvano povrće. Supu procijedite pa je začinite biberom i konjakom.

Italija

Italijanska kuhinja je puna soka, mirisa i boje. Italijani jedu mnogo povrća, žitarica i voća, tako da meso nema glavno mjesto u njihovoj kuhinji. Tu su i maslinovo ulje, sir i riba. Napuljska pica je najpoznatije jelo u italijanskoj kuhinji.

Napuljska pica

Sastojci: 250 g brašna, 20 g kvasca, malo mlijeka, kašičica šećera, malo soli, 30 ml ulja ili svinjske masti.

Za nadjev: 2 kašike ulja, 300 g paradajza, 100 g mocarele, 2 fileta inćuna ili sardine, so, biber, bosiljak, majčina dušica.

Priprema: Tijesto umijesite i ostavite 30 minuta. Stavite tijesto u nauljeni pleh, pa ga nauljenim rukama raširite i stavite na njega nadjev. Tijesto prekrijte kolutovima paradajza, začinite, a odozgo rasporedite kriške sira i inćune ili sardine. Pecite 22 minuta na 200 stepeni.

Grčka

Grčka kuhinja sačinjena je od jela iz doba Starih Grka, čiju kuhinju karakterišu masline, smokve i med, zatim tradicionalna jela kao što je jagnjeće pečenje, i moderne kuhinje. Giros je najpopularnije jelo u ovoj zemlji.

Giros

Sastojci: 12 kg svinjskog mesa, glavica crnog luka, maslinovo ulje, začin za giros, kašika senfa, limun, kašika vegete, biber i origano.

Priprema: Da spremite giros treba da imate rernu koja ima šipku na kojoj mogu da se peku pilići. Meso treba da je mekše i isječeno na manju parčad. Luk naribajte, dodajte ulje, začin, senf, limun, vegetu, biber. Svako parče mesa namažite i ostavite bar dva sata. Onda svako parče stavite na šipke da se peče na 200°C. Kad se zarumene, odsijecaju se gornji slojevi mesa i šipku vraćate u rernu, sve dok se cijelo ne ispeče. Potrebne su vam i lepinje ili tortilje u koje se svi sastojci uviju. Za prilog isijecite tanko paradajz, luk i napravite pomfrit, kiselu pavlaku razblažite sa bijelim vinom i dodajte kopar i sve to pomiješajte.

Kina

Od uličnih štandova sa rezancima i knedlama do najelitnijih restorana i sala za bankete, kineska je kuhinja jedna od najboljih na svijetu. Kinezi cijene rižu, ali se uz gotovo svaki obrok nude i rezanci, dok regionalni specijaliteti ovise o geografskom položaju i istoriji. Pekinška patka je najpoznatije jelo u Kini. Priprema je zahtjevna, ali se trud isplati.

Pekinška patka

Sastojci: patka od 3 kg, 8 šalica vode, kriška đumbira, mladi luk prerezan na pola, 3 kašike meda, kašika bijelog sirćeta, kašika šerija, 1 ½ kašika kukuruznog škroba otopljenog u 3 kašike vode, mladi luk za ukrasiti.

Priprema: Patku dobro očiste i posušite. Tada oko njenog vrata zavežete vrpcu ili konop kojim ćete je objesiti na neko hladnije i vjetrovito mjesto na četiri sata. Vok napunite vodom i dodajte u njega đumbir, mladi luk, med, sirće i šeri. Pustite da voda prokuva i tek onda dodajte otopljeni kukuruzni škrob uz stalno miješanje. Patku skupa s vrpcom u vodi sa sastojcima pustite da ključa oko 10 minuta, nakon čega je opet objesite na vjetrovito mjesto oko šest sati da se temeljito osuši. Tek tada patku možete peći u pećnici na 200°C po 30 minuta sa svake strane. Oštrim nožem patku isiječete kasnije na tanke fete i poslužite.

Japan

Uz to što je jedna od najzdravijih na svijetu, japanska kuhinja savršena je i za doživljavanje najfinijih ukusa. Ako volite jela od riba i morskih plodova oduševićete se, a ni sa ostalom hranom nećete biti razočarani. Suši je najslavnije i najpoznatije jelo Zemlje izlazećeg sunca.

Suši

Sastojci: list nori alge, ukiseljeni daikon (duga bijela rotkva), 100 g krastavca, mladi luk, 100 g mrkve, 2 kašičice šećera, 30 ml sirćeta od riže, ½ kašičice morske soli, 120 g riže, 1/8 kašičice wasabi paste

Za umak: 60 ml japanskog soja umaka (shoyu), kašičica naribanog đumbira

Priprema: Na laganoj vatri popecite nori algu nekoliko minuta dok ne pozeleni. Nakon toga je stavite na bambusovu podlogu za spravljanje sušija. Rižu skuvajte u vodi sa morskom solju, sirćetom i šećerom, te ohladite. Nanesite je podjednako na nori algu. Mrkvu narežite na dugače štapiće i kuvajte u posoljenoj vodi 23 minuta, ocijedite i ostavite da se ohladi. Zeleni dio mladog luka narežite na komade i kuvajte nekoliko sekundi u kipućoj vodi. Izvadite ih i ocijedite. Krastavce narežite na dugačke štapiće. Mrkvu, krastavac, daikon i mladi luk nanesite dužinom nori alge, 12, 5 cm od dna lista nori alge. Wasabi pastom namažite cijelu dužinu povrća. Smotajte podlogu za suši, čvrsto pritišćući rižu. Povrće treba da bude u sredini rolade. Pripremite umak od soja umaka i naribanog đumbira i poslužite sa sušijem.

Meksiko

Meksička kuhinja je veoma zanimljiva i jedna od najpoznatijih na svijetu. Kukuruz i pasulj kao bazna jela ističu se i primjenjuju na mnogo načina, a meksičke tortilje u raznim kombinacijama imaju poštovaoce širom svijeta.

Meksičke tortilje

Sastojci: 3 kašike ulja, 100 g luka, 400 g mljevene teletine, 100 g svježe zelene paprika, 150 g svježe crvene paprike, 1 čili papričica, goveđi temeljac, limenka crvenog graha od 250 g, 100 g kukuruza šećerca, 300 ml pasirane rajčice, so, mljeveni crni biber, 8 gotovih tortilja, 150 g sira edamera.

Priprema: Na ulju propecite nasjeckani luk do zlatne boje. Dodajte meso, kratko propecite, dodajte na kockice narezanu papriku i narezanu papričicu. Podlijte vodom i umiješajte temeljac te nastavite pirjati. Na kraju dodajte ocijeđeni grah i kukuruz šećerac. Dodajte nekoliko kašika pasiranog paradajza, posolite i pobiberite. Na svaku tortilju stavite dvije kašike nadjeva, pospite naribanim sirom i zamotajte. Tortilje posložite u nauljenu posudu za pečenje, prelijte pasiranim paradajzom i pospite preostalim sirom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta. Zapečene tortilje poslužite sa salatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije