Hrana i piće

Hrana kao afrodizijak

Hrana kao afrodizijak
Hrana kao afrodizijak

Da li afrodizijaci zaista djeluju? Isprobajte neke od ovih namirnica i provjerite da li je nauka u pravu

Ostrige

Ostrige se smatraju jednim od najjačih afrodizijaka. Sadrže velike količine cinka i imaju odličnu reputaciju kada se govori o plodnosti. Nedavna istraživanja su otkrila da ovi morski plodovi sadrže aminokiseline koje pospješuju proizvodnju seksualnih hormona.

Čili papričica

Snažne i ljute čili paprike imaju egzotičnu reputaciju, a zbog jarkocrvene boje smatraju se afrodizijakom i simbolom ljubavi. Nauka je otkrila da čili papričice stimulišu rad hormona endorfina, ubrzavaju srčani ritam i podstiču znojenje, pa nas na taj način uvode u stanje slično onom kao kod seksualne uzbuđenosti.

Avokado

Ova voćka snažnog ukusa ima dugu reputaciju afrodizijaka još iz vremena Asteka. Avokado u sebi ima velike količine vitamina A, pa zbog toga utiče na nivo energije u tijelu i snagu libida.

Čokolada

Crna čokolada uzrokuje nalet dopamina koji u tijelu pokreće osjećaje zadovoljstva.

Banana

Banane sadrže i enzim bromelan koji podstiče proizvodnju testosterona, kao i kalijum i vitamin B.

Med

Sintagma "medeni mjesec" je nastala zbog medovine, pića koje se davalo mladom bračnom paru za sreću. U medu se nalazi i hemijski element bor koji pomaže u regulaciji estrogena i testosterona i većem nivou energije.

Kafa

Kofein u kafi je stimulans koji ubrzava rad srca i protok krvi. Jedna studija objavljena u magazinu "Phamacology, Biochemistry and Behavior" otkrila je da kafa snažno utiče na seksualnu želju kod žena.

Lubenica

Prema navodima nutricionista, "kraljica likopena", kako još zovu lubenicu, ima efekat sličan vijagri na naš organizam, jer širi krvne sudove i popravlja cirkulaciju.

Pinjol

Velike količine cinka, koje su povezuju sa seksualnom željom, pinjole čine nezaobilaznim afrodizijakom. Pesto od pinjola sa bosiljkom i maslinovim uljem je recept koji preporučuju doktori kako biste poboljšali svoje seksualne performanse.

Rukola

Prema podacima iz istorije, rukola se smatra afrodizijakom još od prvog vijeka. Minerali i antioksidanti koji se nalaze u ovom zdravom povrću blokiraju uticaj kontamiranih tvari koje negativno utiču na naš libido.

Smokve

Koristili su ih Adam i Eva u Edenskom vrtu, pa su smokve postale simbol seksualnosti kod oba pola. Zbog velike količine kalijuma snažan su antioksidant.

Jagode

Ukusne jagode ispunjene vitaminom C pospješuju protok krvi u svim dijelovima tijela.

Artičoke

Priča o artičokama i reputaciji afrodizijaka dolazi iz legende o tome kako predstavlja neki vid intime dok se jede sa drugom osobom, skidajući list po list kako bi se došlo do centra. Zbog obilja vitamina i antioksidanasa, artičoke su veoma važne za pravilno funkcionisanje organizma i protok krvi.

Nar

Ova voćka sa velikim brojem plodova ispunjena je obiljem antioksidanasa. Zbog pozitivnih dejstava sok od nara se smatra pirodnim lijekom za probleme sa erektilnom disfunkcijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije