Hrana i piće

Hrana od insekata u holandskim supermarketima

Hrana od insekata u holandskim supermarketima
Hrana od insekata u holandskim supermarketima

AMSTERDAM - Tradicionalna lista za kupovinu, na kojoj se najčešće nalaze hljeb, mlijeko, jaja i sir, uskoro bi mogla da se promijeni u Holandiji, nakon što je lanac supermarketa Džambo najavio da će ove nedjelje lansirati prve proizvode od insekata.

Kupci Džambo supermarketa u dva grada na sjeveru Holandije moći će da kupe loptice, burgere i čips od buba, a kompanija planira da početkom iduće godine proizvode od insekata stavi na police još 400 marketa širom zemlje, prenosi Frans pres.

"Jestivi insekti su ne samo zdrava, već i održiva opcija i omogućavaju nam da učinimo nešto po pitanju diversifikacije izvora hrane ", rekla je za Frans pres portparol Džamba Lora Valks.

Iako se određeni proizvodi koji u svom sastavu imaju insekte već mogu naći u nekim holandskim veleprodajnim radnjama, Džambo je prvi nacionalni lanac supermarketa koji će ponuditi prozivode od crva, tvrdokrilaca i larvi moljaca, po cijeni od 5,95 do 6,79 evra za porciju. Čips od buba biće dostupan u dvije varijante, posoljen i sa ukusom paprike.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) navodi da bi insekti mogli da budu dobar ekološki prihvatljiv izvor hrane, apelujući na potrošače u zapadnim zemljama da prevaziđu gađenje prema konzumiranju "gmižućih čuda".

Oko dvije milijarde ljudi, odnosno trećina svjetske populacije, već uveliko jede insekte jer smatra da su ukusni i hranjivi, navodi FAO. Insekti koje ljudi najčešće koriste u ishrani su bube tvrdokrilci (31 odsto), crvi (18 odsto), pčele, ose i mravi (14 odsto) i skakavci i cvrčci (13 odsto), dodaje organizacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije