Hrana i piće

Izbirljivi kulinarski šef - od siromaštva do svjetske slave

Izbirljivi kulinarski šef - od siromaštva do svjetske slave
Foto: Ilustracija | Izbirljivi kulinarski šef - od siromaštva do svjetske slave

Internetski korisnici su naprosto poludjeli za turskim kuvarom nadimka Salt Bae, koji s takvom senzualnošću i erotikom pristupa obradi hrane, posebno mesa, da oduševljava ljude širom svijeta.

Nusret Gökçe vlasnik je popularnog steak house lanca "Nusr-et" s restoranima širom Turske i u Dubaiju, a posluživao je zvijezde poput Antonija Banderasa, Tomija Hilfigera i Luke Modrića s kojima se i fotografisao za uspomenu.

Nusret se od ostalih poznatih kuvara izdvaja svojim izgledom, načinom pripremanja hrane i pokretima dok to radi. Ono što stvarno oduševljava je njegov pristup obradi hrane. Kad soli meso, izgleda kao da baca vilinsku prašinu po njemu, a kad izvlači kosti iz pečenog komada, to radi hirurškom preciznošću.

No njegova slava nije došla preko noći.

Salt Bae ili pravim imenom Nusret Gökçe rođen je u siromašnoj porodici u Erzurumu 1983. godine. Zbog nedostatka novca bio je prisiljen napustiti školu te je s 14 godina počeo izučavati mesarski zanat.

Između 2007. i 2010. godine volontirao je u raznim restoranima u Argentini i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi stekao iskustvo u kuvanju i restoranskom poslu. Navodno ne govori niti jedan strani jezik.

Vratio se u Tursku 2010. godine i otvorio svoj prvi restoran. Danas je vlasnik lanca restorana po imenu "Nusr-et", koji su otvoreni i u Istanbulu, Majamiju, Njujorku, Dohi, Abu Dabiju i Dubaiju. A uskoro bi trebalo da otvori i restoran u Londonu.

U ponudi restorana "Nusr-et" uglavnom se nalazi meso. Na jelovniku je sve, od tatarskog bifteka, preko odrezaka do mesnih okruglica i hamburgera. Kao prilog mesu možete naručiti salatu, pire od krompira, krokete, luk, špinat ili pečene gljive te se zasladiti tradicionalnim turskim desertom poput baklave.

Gökçe tretira meso s ljubavlju, pa ne čudi što je vrlo izbirljiv kod odabira za svoje restorane. Menadžer njegovog restorana otkrio je da je uvijek u potrazi za savršenim komadima te da od dobavljača nekad uzme tek 100 kilograma mesa od ponuđenih pet tona.

Salt Bae i nije baš omiljen među gastro-kritičarima. Nakon otvaranja restorana u Njujorku jelovnik slavnog turskog kuvara nazvan je precijenjenim. Kritičari su zaključili da su mu hamburgeri prepečeni, a odresci neinspirativni. No isto tako zaključili su da ukus hrane pada u drugi plan ako ste dovoljno sretni da vam jelo servira i soli Salt Bae. Uprkos kritičarima, broj njegovih obožavalaca neprestano raste, a trenutno ga na Instagramu prati gotovo 20 miliona ljudi iz cijelog svijeta.

Salt Bae ima i impresivnu radnu etiku. U jednom od rijetkih intervjua priznao je kako radi 18 časova dnevno te kako nikad nije uzeo ni dan godišnjeg odmora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije