Hrana i piće

Kad vam život podmetne limun, napravite limunadu

Kad vam život podmetne limun, napravite limunadu
Foto: N.N. | Kad vam život podmetne limun, napravite limunadu

Mnogi nazivaju limun jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, ponajprije zbog velike količine vitamina C, ali i ostalih nutrijenata kao što su bioflavonoidi, pektin, folna kiselina, vitamin A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan…

Iako je limunada odličan osvježavajući ljetni napitak, limun konzumiramo cijele godine, stoga ne postoji razlog da prestanete sa pijenjem ovog zdravog napitka.

Uklanja toksine iz tijela

Mlaka voda s limunom savršen je napitak za "dobro jutro", jer pomaže probavnom sistemu da lakše ukloni toksine iz tijela, sprečavajući dijareju. Limunada će, naime, povećati učestalost mokrenja, zbog čega će se toksini manje zadržavati u tijelu, a vaš mokraćni sastav će ostati zdrav. Čaša soka od limuna sadrži manje od 25 kalorija, a bogat je izvor hranjivih tvari poput kalcijuma, kalijuma, vitamina C i vlakana pektina. Takođe, ima ljekovita i antibakterijska svojstva i sadrži tragove gvožđa i vitamina A.

Mršavljenje

Topla voda pomiješana s limunovim sokom ne vodi ka topljenju masnih naslaga, kao što to mnogi vjeruju. Međutim, voda za piće pomiješana s kapima limuna pomaže da vaš metabolizam brže radi. Limun podstiče hidrataciju, a to je vrlo važno za organizam i pomaže vam da se oslobodite viška kilograma.

Problemi s probavom

Pektin u limunu je vrlo koristan za zdravlje debelog crijeva. Kako biste poboljšali rad crijeva, pomiješajte kašičicu soka limuna, čašu vode i kašičicu meda. Ova moćna mješavina će vas osloboditi neugodnih simptoma zatvora. Limunada vam može pomoći i ako imate osjetljiv želudac. Poboljšajte rad želuca i crijeva nakon obilnog ili teškog obroka pomoću limuna. Pomiješajte sok od pola limuna i pola kašičice sode bikarbone pa otopite u čaši vode.

Limunada sprečava nadimanje i djeluje kao diuretik. Međutim, ako je nadimanje dugoročno, tijelo vam šalje signal da morate mijenjati svoje navike, jer limunada nije dovoljna.

Jača jetru

Limunov sok pruža energiju jetrenim enzimima i stvara žuč koja je neophodna za probavu. Takođe, limun pomaže u održavanju ravnoteže kalcijuma u jetri i na taj način sprečava žgaravicu i zatvor.

Bubrežni kamenci

S obzirom na to da se u limunu nalazi 8 odsto citratne kiseline koja pozitivno utiče na rad bubrega i sprečava nastanak kamenca, preporučuje se da kroz dan popijete pola šoljice limunovog soka razblažene u sedam čaša vode. Ako vam je čista limunada prejaka za želudac, ili ne volite kisele napitke, možete je zasladiti medom.

Reguliše ph vrijednosti

Ako svakodnevno pijete vodu s limunom, smanjićete ukupnu kiselost u organizmu. Bez obzira na to što limun sadrži limunsku kiselinu, on zapravo ima alkalno djelovanje, pa tako smanjuje kiselinu u tijelu.

Jača kosti i zglobove

Limunadom možete ublažiti i simptome artritisa, bolove i ukočenost u zglobovima. Iscijedite pola limuna u čašu vode i pijte prije doručka. Takođe, pijte limunadu prije ručka, večere i odlaska na spavanje.

Upala grla

Citratna kiselina i vitamin C u limunu imaju antibakterijska djelovanja i mogu pomoći i kod upale grla. Osim toga, limun jača i imunitet i pomaže organizmu da se izbori s virusima i bakterijama. Ako vas muče bolovi u grlu, iscijedite limun u čaši tople vode i dobro promiješajte. Ovom zdravom mješavinom isperite grlo nekoliko puta dnevno. Topla limunada takođe može pročistiti disajne puteve i olakšati simptome astme i alergija. Čaj s dodatkom limuna i meda učiniće čuda za vaše grlo i disajne organe.

Čista i zategnuta koža

Limunada pomaže kod čišćenja toksina iz krvi, a usljed čega će i vaša koža izgledati lijepo, zdravo, odmorno i svježe, a spriječiće i nastanak bora i akni.

Pojačava koncentraciju

Dovoljno je da pomirišete limunovo ulje i da vam se povećaju koncentracija i budnost. Za bolju koncentraciju pomiješajte limunov sok s malo vode i prokuvajte je prije konzumiranja.

NE VOLITE LIMUNADU?

Ako niste skloni konzumiranju limunade, jer smatrate da omekšava i oštećuje gleđ, pokušajte s ovim trikom - kada popijete limunadu, usta isperite običnom vodom pa sačekajte 30 minuta, a zatim operite zube pastom i četkicom.

RECEPTI:

Limunada je napitak stvoren za uživanje u svakoj sezoni, a uz malo mašte, kombinovanjem sa nekim drugim voćem možete napraviti nevjerovatne varijacije limunade, koje će sve oduševiti.

Ledeni čaj od limuna

Sastojci:

  • kuvani slatki čaj po izboru
  • limun
  • led
  • listići nane

Priprema: U zavisnosti od broja osoba za koje pripremate ledeni čaj, kuvate čaj, a po svakoj šoljici dodajete po jedan iscijeđen limun. Kada se napitak dodatno rashladi, možete ubaciti led i listiće nane.

Topla ružičasta limunada

Sastojci:

  • 1 čaša vode
  • 2 čaše šećera
  • sok od 11-12 limuna
  • 7 čaša hladne vode
  • 2 čaše leda
  • nepuna čaša borovnica

Priprema: Prokuvajte vodu i šećer, a kada krene vrenje, u posudu dodajte limun i borovnice. Pustite da tečnost iznova provri. Hladnu vodu i led sipajte u bokal, a potom dodajte i prokuvani sirup od limuna i borovnice. Miješajte smjesu dok ne poprimi roze boju.

Limunada sa višnjama

Sastojci:

  • Jednu i po čašu vode
  • 3/4 čaše šećera
  • 6 iscijeđenih limuna
  • 6 čaša hladne vode
  • 1 čaša očišćenih višanja

Priprema: Prokuvajte jednu i po čašu vode, kada provri, smanjite temperaturu, dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi. Pomiješajte dobijenu tečnost sa limunom i hladnom vodom i sve sipajte u bokal. Dodajte višnje i ostavite da se rashladi.

NAJJAČI LIJEK U BORBI PROTIV DEPRESIJE

Prema naučnim istraživanjima limunada sa kurkumom je glavni adut u borbi protov depresije.

Dok Prozac i drugi farmaceutski lijekovi uzrokuju ozbiljne nuspojave, uključujući otežano disanje, krvarenje u želucu i misli o samoubistvu, limunada s kurkumom je potpuno prirodna i neškodljiva.

Limunada s kurkumom

Sastojci za 4 čaše:

  • 4 šoljice hladne vode
  • 2 supene kašičice kurkume u prahu
  • 4 supene kašičice javorovog sirupa ili meda
  • 1 limun
  • 1 narandža (po želji)
  • 1 prstohvat crnog bibera

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i dobro izmiješajte. Servirajte s kriškama limuna iz organskog uzgoja.

Dobrobiti: Osim što liječi depresiju, ovaj napitak ima antiupalna i antivirusna svojstva te djeluje kao snažan antioksidans. Znatno podiže imunitet i poboljšava apsorpciju nutrijenata. Često se koristi kao sredstvo za čišćenje organizma, ali i za zdravo mršavljenje jer sadrži tvari koje uklanjaju toksine i tope kalorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije