Hrana i piće

Kako napraviti domaći ajvar

Kako napraviti domaći ajvar
Kako napraviti domaći ajvar

Našim čitaocima poklonjamo starinski recept za ajvar. Sezona je pripreme zimnice. Domaćice u euforiji pune ostave i zamrzivače. Večina je u potrazi za dobrim i sigurnim receptom za pripreme salata.

Sastojci za domaći ajvar

  • 12kg crvenih roga paprika
  • 4kg patliđana
  • cca 1l ulja
  • 1 glavica bijelog luka
  • 6 kašika soli
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike alkoholnog sirćeta
  • po ukusu ljuti feferoni ili chilli papričice

Domaći ajvar - priprema

  1. Prvi korak u pripremi ajvara je najduži. Oprane i očišćene paprika i patlidžan ispeći u rerni ili na roštilju. Pojedine domaćice umjesto što paprika peku, kratko ih prokuhaju u void.
    Zbog dugog procesa pečenja, paprika i patlidžan se mogu dan ranije ispeći.
  2. Nakon što prenoće u poklopljenoj šerpi paprika se lako gule. Sljedeći korak je guljenje paprika, a potom ih sameljite na mašinu za meso. Na mašinu za meso samljeti i patlidžan i bijeli luk.
  3. Pola litra ulja staviti u veliku šeršpu. Kada se zagrije u njega staviti samljevene pečene paprika i patlidžane. U procesu dinstanja dodavati još ulja, pošto patlidžan upija ulje.
    Lagano dodavati so i šećer (šećer čuva od kvarenja), a pred kraj prženja dodati sirće i po ukusu feferone ili chilli papričice.
  4. Ajvar se dinsta nekoliko sata uz stalno mješanje. Nakon što dobar dio tečnosti ispari, možete ga presuti u manju posudu i staviti u rerun da se brže skuha uz povremeno mješanje.
  5. Vruć ajvar stavljati u vruće tegle. Vruće tegle staviti u vruću rerun, koju možete nakon pola sata isključiti. Najbolje je ostaviti tegle da se ohlade u rerni do sutradan, a tada na ajvar staviti kašiku vrelog ulja, i zatvoriti teglu.
    Tegle staviti na mračno i tamno mjesto.

Posluživanje ajvara

Ajvar je najčešće prilog nekom jelu (roštilj, pohano meso, jaja), ali ga možemo i stavljati i u jela ili konzumirati kao salatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije