Hrana i piće

Koja je to najskuplja hrana na svijetu (FOTO)

Koja je to najskuplja hrana na svijetu (FOTO)
Koja je to najskuplja hrana na svijetu (FOTO)

Svijet bogatih i slavnih je očaravajući za mnoge od nas i oni vode živote koje mnogi od nas žele i rade ono što mi možemo samo da sanjamo. I, kao što narod kaže da svaka roba ima svog kupca, ajde onda da se bolje “upoznamo” sa najskupljim namirnicama na svijetu, namirnicama kojima vole da se počaste bogati i slavni!

Najskuplju pizzu na svijetu pod nazivom “Louis XIII” pravi mladi italijanski kuvar Renato Viola, i naplaćuje je samo 8300 evra! Sastojci za ovu pizzu su mozzarella, meso od bufala, tri vrste kavijara, crvene krabe, ringlice i jastog.

Smatra se da je krompir sorte “La Bonnotte” stvorio lično vrhovni bog Inka! Toliko je nježan po svojoj strukturi, da se mora prikupljati samo ručno. Kilogram ovog krompira košta oko 500 evra.

Najskuplji omlet na svijetu možete pojesti u restoranu njujorškog hotela “Le Parker Meridien”. Košta “samo” 1000 dolara. Osim, naravno, jaja, tu je usitnjeni cijeli jastog i kavijar od pastruge.

Najskuplji desert na svijetu služi se u njujorškom restoranu “Serendipity 3″. Ukrašen je jestivim zlatnim ljuspicama i poslužuju ga u čaši ukrašenoj zlatnim obodom i dijamantima, sa zlatnom kašičicom optočenom takodje, dijamantima. Ova divota košta 25 hiljada dolara, a praznu čašu gost može ponijeti sa sobom.

Najskuplja čokolada na svijetu se zove “Chocopologie by Knipschildt” i proizvodi se u SAD. Za komad od 453 grama mora se platiti 2600 dolara.

Najskuplji kavijar na svetu nije crni. Zove se “Almas” , iz Irana je i predstavlja ikru albino-beluge. 100 gr ikre je spakovano u teglicu od čistog zlata i košta oko 5 000 dolara.

Najskuplja gljiva na svijetu je – bijeli tartuf. Ovaj specijalitet ustvari nema utvrdjenu cijenu jer se svaki veći komad prodaje na aukciji. 2007.godine trojica hongkongških magnata zajedno su platili gljivu od 750 grama – 209.000 dolara!

Najskuplji začin na svijetu je – šafran. Pravi šafran je, ustvari, tučak biljaka iz porodice Crocus sativus, a za dobijanje pola kilograma začina neophodno je od 50 000 do 75 000 cvjetova, što je otprilike jedan fudbalski teren. Jedan kilogram pravog šafrana košta oko 6 hiljada dolara.

Najskuplje meso na svetu predstavlja čuvena japanska “mramorna” govedina. File od 200 grama košta u Evropi više od 100 dolara. Neki komadi, posebno mekani, prodaju se i za hiljadu dolara!

Najskuplji orah na svijetu je – makadamija. Nekada je bio dio osnovne ishrane australijskih aboridžina, ali zbog komplikovanog načina rasadjivanja i gajenja, godišnje se ovog delikatesnog oraha proizvede samo oko 40 tona. Drvo makadamija oraha mora biti staro od 7 do 10 godina da bi izbacilo plodove. Kilogram makadamije u zemlji porijekla košta više od 30 dolara.

Najskuplji viski na svijetu je Macallan Fine Rare Vintage. Sa samo 85 boca u cijelom svijetu, degustacija ovog 30 godina starog viskija nije baš uobičajena. Cijena jedne boce je 38 000 dolara.

Najskuplji rum na svijetu je Wray Nephew White Overproof Rum. Potiče iz 1940. godine i u cijelom svijetu postoje još samo 4 boce ovog dragocjenog pića. Cijena? Samo 53 000 dolara za bocu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije