Hrana i piće

Koje hrane treba da se čuvate ljeti?

Koje hrane treba da se čuvate ljeti?
Koje hrane treba da se čuvate ljeti?

Masna i kalorična hrana ni u jedno godišnje doba nije zdrava, ni preporučljiva. Međutim, za vrijeme ljetnih mjeseci svi smo više podložni konzumiranju upravo takve hrane...

Ko ne voli ljeto, sve njegove blagodeti i mnogo ukusne hrane i osvježavajućih pića. Jela s roštilja, kokteli, pržena piletina, rebarca, salata od krompira, sladoled, hot-dog, piva i druga alkoholna pića samo su manji dio onog u čemu uživamo i pri tome se - gojimo.

Zato oprezno s količinama. Pazite šta i koliko jedete, jer možda onih nekoliko kilograma koje ste uspjeli da skinete prije leta će se vratiti dok ste rekli - roštilj.

MASNO MESO S ROŠTILjA

Masno meso s roštilja ide direktno u vaš stomak i kukove. Naime, 250 grama svinjskog vrata ima oko 800 kalorija ili oko 60 grama masnoća. Jedan prosječan čizburger ima oko 750 kalorija i 45 grama masnoća. A šta je sa svinjskim rebarcima? Dolaze od najmasnijih dijelova svinje, pa kalorije i nezdrave masnoće rastu... Naša je preporuka, ako već pravite roštilj, neka meso budu sa što manje masnoća.

HOT-DOG-LjETNA POSLASTICA

U bilo kojoj prilici, za većinu osoba hot-dog je prava poslastica, posebno kada su u pitanju ljetne vrućine (ukusni su, jednostavni i brzo se prave), ali pokušajte njihovo konzumiranje da ograničite samo za neke posebne prilike, kao što su ljetne utakmice, izleti i sl. Većina različitih vrsta viršli i kobasica koje se stavljaju u pecivo su puna natrijuma i nitrata. Kalorijska vrijednost jednog prosječnog hod-doga (s viršlom): 280 kalorija, 15 grama masti, 1250 grama natrijuma; Hot-dog s kobasicom: 330 kalorija, 24 grama masnoća i 1590 grama natrijuma.

SALATE S MAJONEZOM

Kada su u pitanju ljetne salate, bilo da su s mesom ili bez mesa, majonez je u njima često glavni sastojak, a on je glavni izvor kalorija i masnoća. Možete da napravite salatu od najzdravijih namirnica, ali ako dodate majonez, sve vam pada u vodu. Ako ste jedni od onih koji vole light majonez, svaka čast, koristite ga za pravljanje salata. Jedan od načina da smanjite količinu majoneza u salati, je ako ga pomiješate s nemasnom pavlakom, light jogurtom... Takođe, kada pravite standardnu salatu, koristite više sirćeta i manje ulja. ***Stvari u kojima uživamo nisu obavezno štetne po naše zdravlje

SLATKA ALKOHOLNA PIĆA

Slatki voćni kokteli, posluženi u lijepim čašama i ukrašeni voćem vrlo lako klize niz grlo, ali kalorije koje nose u sebi ćete teže potrošiti. Naime, jedna Pina colada može da ima između 300 i 500 kalorija, Daiquiri može imati čak do 800 kalorija, dok Long Island Ice Tea od 520 na više. Naime, svi ti kokteli u sebi sadrže mnogo šećera. Umjesto koktela, bolje pijte crna i bijela vina, bevande, špricere, jer ista količina u odnosu na koktele sadrži mnogo manje kalorija.

ŽEDNI STE? PAZITE ŠTA PIJETE...

Ledeni čajevi, gazirani i negazirani sokovi, energetska pića, piva i slična pića jesu možda ukusna, ali sadrže mnogo kalorija. Prosjek kalorija na pola litre takvih pića je 150 kalorija. Smutiji, milkšejkovi, ledene kafe i slična pića imaju još više kalorija. Najbolja za žeđ je obična voda, ali ako već ne želite da pijete samo običnu vodu, napravite domaću limunadu ili sokove od grejpa, narandže s malo ili uopšte smeđeg šećera. Ta pića osim što su vrlo osvježavajuća u sebi sadrže potrebne vitamine i minerale.

SMRZNUTE POSLASTICE

Jedna šoljica (četiri kuglice srednje veličine), ima i do 380 kalorija i oko 20 grama masnoće. Ako se radi još o sladoledu s različitim dodacima, prelivima, šlagom i slično, te vrijednosti mogu da narastu i na 700 i više kalorija i 30 grama masnoće. Niko ne kaže da se morate odreći omiljenog sladoleda, ali pokušajte da se suzdržite što se tiče količine. U prodavnicama potražite lajt sladoled ili jednoj kugli sladoleda dodajte svježe voće, pa ćete mnogo lakše zadovoljiti želju za slatkim, a opet pojesti nešto zdravije.

PRŽENA NAPAST

Prilikom posjeta različitim ljetnim destinacijama, sajmovima, vašarima, kulturnim i zabavnim manifestacijama, miris pržene hrane pečene u dubokom ulju je jednostavno neodoljiv. Sjetite se samo prženog testa, zatim različitih kobasica, mesa i sličnih jela, koja možete jesti dok hodate. Vjerovali ili ne ta jela mogu da imaju između 600 i 1200 kalorija. Ako već želite nešto da pojedete, izaberite hranu spremljenu na roštilju, koja ipak ima manje kalorija ili porciju podijelite s dragom osobom, piše Žena.

SOSEVI ZA SALATE

Salata može da bude jako dobar, zdrav i osvježavajući ljetni obrok, pun vitamina, minerala, proteina, vlakana... Ali, ako u salatu dodate različite soseve na bazi različitih ulja, jaja, majonez i sl., tada ta salata više neće biti niskokalorijska. Ako ste se odlučili da salatu pojačate mesom, neka to bude piletina ili ćuretina, bez masnoća, kuvana ili s roštilja. Ili pak umjesto mesa, skuvajte jaja, stavite pečurke ili slično. Začinite je s malo ulja, sirćeta i prirodnim začinima...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije