Hrana i piće

Krofnom po svijetu

Krofnom po svijetu
Foto: N.N. | Krofnom po svijetu

Krofne su vrlo omiljen i rado viđen gost trpezarijskih stolova. Mekane i ukusne, jednostavne su za pripremu i njima u svako doba možete obradovati svoje ukućane.

Osim što u njima možete uživati svakodnevno, kutija krofni ili krofne poredane u obliku torte mogu biti sjajne ketering ideje za rođendane ili druge bitne događaje.

Naziv krofna potiče od njemačke riječi krafen..

Tradicionalno pripremljene krofne imale su oblik loptica umočenih u šećerni sirup, ali danas postoji mnogo varijacija i različitih vrsta krofni.

Tijesto za američke krofne

Najpopularnije krofne s rupom u sredni zapravo su čuvene američke krofne. Mekano tijesto utopljeno u razne ukuse čokolade, vanile, karamele, posuto različitim čokoladicama i slatkim dodacima je nešto čemu ne odolijeva nijedna generacija ljubitelja poznatih američkih krofni.

Riječ je o krofnama s tankom, oštrom spoljašnošću koja vodi ka vazdušastoj unutrašnjosti. Ukoliko imate aparat za američke krofne, to će vam u velikoj mjeri olakšati posao. Postoje varijacije kada je tijesto u pitanju, ali i glazure, pa možete odabrati recept za čuvenu američku krofnu i napraviti onu po svom ukusu. Možda čak i onu nalik čuvenoj Homerovoj krofni iz Simpsonovih. Američke krofne nose ime "doughnuts", zato što su se pojavile negdje početkom 19. vijeka, bile malene, veličine oraha. Pošto su bile tako male, mogle su da se nose u džepovima. Onda su porasle i dobile rupu u sredini, i to iz praktičnih razloga jer taj dio u sredini često ostane živ poslije prženja.

U početku su krofne pržene u svinjskoj masti. A prvi automat za pravljenje krofni je nastao 1920. godine i tada počinje masovna proizvodnja istih.

Sastojci za oko 20 velikih krofni:

  • 560-580 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice instant ili običnog suvog kvasca
  • 115 g putera, otopljenog
  • 260 ml toplog mlijeka
  • 2 kašike šećera
  • 2 jajeta, umućena
  • ulje za prženje

Za valjanje krofni:

  • Bijeli šećer
  • Cimet
  • Muskatni oraščić ili allspice

Priprema:

Prosijte brašno zajedno s pola kašičice soli. Polovinu brašna ostavite tu gdje jeste, a drugu ostavite sa strane.

Umutite jaja, otopite puter. Zagrijte mlijeko, ali ne previše, i u njega umiješajte kvasac i šećer. Sačekajte da kvasac nabubri. Ukoliko koristite instant suvi kvasac, nema potrebe da ga miješate s mlijekom, već ga odmah stavite u brašno. U ovu smjesu stavite otopljen puter i promiješajte.

Brašnu postepeno dodajte smjesu s mlijekom, zatim umućena jaja i na kraju dodajte preostalu polovinu brašna. Miješajte sve vrijeme, a smjesu možete mutiti i u multipraktiku. Očekujte rjeđe tijesto, ali ne previše. Kada ono počne da se odvaja od zida, spremno je.

Premijestite ga u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider da prenoći. Sutradan izvadite tijesto iz frižidera i ostavite ga oko dva sata da se zagrije. Zatim ga podijelite na dva dijela i svaki dio razvucite oklagijom, na površini koju ste posuli s malo brašna. Kad ste razvukli tijesto sa dva kružna kalupa, velikim i malim, mogu i čaše da odrade posao, isijecajte tijesto. Poslije isijecanja sakupite preostalo tijesto ponovo ga razvucite i ponovite postupak. Isto uradite sa drugom polovinom tijesta. Isječeno tijesto poredajte po papirnatom ubrusu ili papiru za pečenje. Pokrijte sve krpom i čekajte oko 45 do 60 minuta da nadođe.

Pripremite papirnati ubrus gdje ćete cijediti od ulja ispržene krofne i hvataljke. Zagrijte ulje u šerpi. Ulje nek bude tri prsta dubine. Pržite krofne oko jedan minut sa obje strane, zapravo dok ne dobiju braon boju. Hvataljkama ih vadite iz ulja i stavljajte na papirnati ubrus. A zatim uvaljajte krofne u smjesu od šećera i začina dok su još tople.

Duguljasti churrosi iz Meksika

Vjerovatno ste se više puta susreli s čuvenim churrosima, ali vam nije ni palo na pamet da je to zapravo - vrsta krofne! Iako su izgledom potpuno drugačiji, odnosno duguljastog oblika, suština je zapravo ista.

Porijeklo naziva churrosi vodi od španskih pastira koji su ih tako nazvali jer su ih podsjećali na kozje rogove. Krofnasta smjesa oblikovana u pržene štapiće i prelivena vrućim čokoladnim sosom je jedan od omiljenih slatkiša među Meksikancima. Izvana su churrosi hrskavi, a unutra su mekani i topli. Za one koji paze na liniju - tijesto za churrose nije previše slatko.

Berliner krofne

Krofne su specijalitet i među Nijemcima, i tamo su poznate kao berliner krofne. Klasična krofna napravljena u Berlinu se sastoji od dva dijela, slijepljena i zajedno pržena, nakon čega se dobija čuveni okrugli oblik. Danas se tijesto obično prži u jednom komadu, pa naknadno puni filom. Krofne napravljene od prženog tijesta od slatkog kvasca obično su punjene mermeladom ili džemom, pa nakon toga premazane glazurom uz šećerni prah.

Bambolini krofne iz Italije

I Italija nudi svoju verziju krofnaste poslastice. U Firenci su izuzetno popularne bambolini krofne, opisane kao "mali puhovi nebesa". Za razliku od klasičnih, gustih krofni, ove se prave s kvascem. Svi koji su ih probali kažu da su bambolini krofne "oblačak raja", zbog izuzetno mekanog i laganog tijesta. Ovaj oblačak ispunjen je vanilom, koja nije čvrsta kao puding, već je u pitanju kremasta tekstura. Nakon što ih napune ohlađenom kremom, krofne posipaju šećerom u prahu.

Turske tulumbe - krofne, ili ipak ne?

Da, čak je i ovaj čuveni specijalitet iz Turske zapravo jedna vrsta krofne. Tulumbe su veoma sladak desert, specifičnog oblika, koji se postiže posebnim šablonom koji im daje zvjezdasti oblik. Zlatno, hrskavo i duboko prženo tijesto je osnova kolača, ali ono što mu daje posebnu čar zapravo je ono što dolazi preko njega.

Tijesto koje je spolja hrskavo, a iznutra mekano preliva se slasnim sirupom od šećera, vode i limuna. Osim u Turskoj, ovaj specijalitet je izuzetno popularan i u Makedoniji, Bosni i Bugarskoj. Realno je da ne pomislimo na krofne kada kažemo tulumba, ali način pripreme tijesta za tulumbe neodoljivo podsjeća na pravljenje krofni

Sastojci za tijesto:

  • 4 dcl vode
  • 1 dcl ulja
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 jaja

Sastojci za sirup:

  • 800 g šećera
  • 1/2 l vode
  • 1/2 limuna

Priprema:

Prvo napraviti sirup. U posudu staviti šećer, vodu i kriške limuna i kuvati na jakoj vatri sedab-osam minuta (ako je slabija vatra duže se kuva sirup). Ostavimo da se sirup ohladi. U posudu staviti da provri četiri dcl vode i jedan dcl ulja. Skinuti sa vatre i dodati 300 g brašna pomiješanog s praškom za pecivo.

Masu dobro umutiti. Kad se ohladi, dodati jedno po jedno jaje, muteći sve vrijeme mikserom.

Kad se dobro umuti, tijesto staviti u špric za tulumbe i istisnuti ih u pleh obložen papirom. Veličina tulumbi je pet-šest cm. Peći ih na 180 stepeni 25 minuta ne otvarajući rernu. Potom vruće tulumbe staviti u hladan sirup.

Bakine krofne

Kod nas možete kupiti razne vrste krofni, ali svima su nam posebno drage domaće "bakine krofne", koje su poprimile taj naziv kao posljedica toga što ih svaka baka sa zadovoljstvom sprema za svoje unuke.

Tačan recept ne postoji, jer je dobro poznato da bake ne slijede recepte, već se oslanjaju na svoj kulinarski instinkt i same dolaze do najbolje kombinacije. Tradicionalne domaće krofne punjene su džemom i posute šećerom u prahu, ali bake će rado izaći u susret i ispuniti svaku vašu želju kada je u pitanju fil ili preliv.

Krofne su zaslužile svoje mjesto među najdražim slatkišima, pa zbog toga i postoji toliko različitih verzija ovog specijaliteta. Nema potrebe da se odlučite za jednu vrstu, uživajte u svim krofnastim oblicima!

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje

Priprema:

U posudu nasuti brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, te izmiješati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto. Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike sat vremena. Nakon sat vremena tijesto premijesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka ne bude ni pretanko, ni predebelo, otprilike debljine prsta. Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 15 minuta. Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana bude okrenuta prema dolje. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati nekoliko trenutaka. Kada donja strana porumeni, nakon nekoliko sekundi, skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže, takođe nekoliko sekundi. Tako raditi sa svakom turom.

Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirnati ubrus. Po želji, u krofne špricom utisnuti pekmez ili eurokrem, ili ih umočiti u topljenu čokoladu. Ili se mogu uvaljati u šećer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije