Hrana i piće

Kus-kus dobar i tokom dijete

Kus-kus dobar i tokom dijete
Kus-kus dobar i tokom dijete

Ako ste na dijeti, a ona podrazumijeva izbjegavanje tijesta, lijepa vijest je da možete da napravite izuzetak, koji vas sigurno neće koštati viška kilograma.

Kus-kus je ono što slobodno možete da konzumirate u bilo kom trenutku i što je, na sreću, počelo da osvaja naše tržište.

U pitanju je sitna tjestenina, koja nastaje mljevenjem semoline, durum pšenice porijeklom iz Afrike. Poznata je kao sjajan antioksidans i čuvar vitalnosti. Šoljica kus-kusa ima samo 175 kalorija, a predstavlja pravo bogatstvo kalijuma i selena, kao i vitamina B. Pošto je bogat vlaknima, stvara osjećaj sitosti i ubrzava rad crijeva. Preporučljiv je za osobe koje imaju problema s nadbubrežnom žlijezdom, ali i za sve druge, jer jača imunitet.

Priprema

Semolina se samelje i poprska vodom, rukama se formiraju kuglice koje se potom prosiju kroz sito. Poslije toga se ubace u vodu i kuvaju na pari, dok se zrnca ne odvoje jedna od drugog.

Kus-kus možete i da prelijete vrelom vodom, ostavite pet minuta u poklopljenoj posudi da nabubri, pa lagano promiješajte i obrok je spreman. Ako ga kombinujete sa suvim voćem, cimetom ili orašastim plodovima, dobićete odličnu zdravu poslasticu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije