Hrana i piće

Leblebija snižava holesterol i izabcuje otrove

 Leblebija snižava holesterol i izabcuje otrove
Leblebija snižava holesterol i izabcuje otrove

Leblebija ili slanutak (cicer arietinum) potiče iz zapadne Azije i veoma je popularna u zemljama sredozemlja, gdje su mnoga nacionalna jela napravljena od te mahunarke.

 Veoma je dobar izvor željeza, duplo više od jednake količine mesa. Količina kalcija u leblebiji takođe je visoka i združena je sa bjelančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Visokovrijedna je namirnica za ljudsku prehranu. Njeno sjeme slično je sjemenu soje ili suvog graška, svijetlosmeđe boje. Kuvana se koristi za razne salate, kao dodatak ostalom povrću u varivima, spremaju se pljeskavice, kao i paštete i razni namazi. Pečena i posoljena leblebija može se koristiti za grickanje umjesto kokica. Klijanje uveliko povećava iskoristivost bjelančevina, vitamina i minerala, a smanjuje koncentraciju neprobavljivih ugljikohidrata. Slično bobu, i leblebija se može ispeći i samljeti te kao takva koristiti kao dobra zamjena za kafu. Osim toga, može se mljeti u slanutkovo brašno, koje će, dodato pšeničnom brašnu pri spremanju hljeba, poboljšati ukus i mekoću.

Osvježavajuća salata od leblebija i susamove pasete, humus, postala je popularna i kod nas.

Snižava holesterol

Leblebija sadrži mnogo biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ove mahunarke može veoma brzo da snizi holesterol. Leblebija blagotvorno djeluje na organe za varenje. Preporučuje se osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva. Leblebija ima i nizak glikemijski indeks, tako da može da pomogne u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. U ovim mahunarkama ima i magnezijuma, koji je, kako pokazuju posljednja istraživanja, ključan za regulisanje pritiska.

Izbacuje otrove

Leblebija ima još jedno korisno svojstvo, a to je da pomaže da se iz organizma izbace sulfati (koji se često koriste kao konzervansi u preradi hrane). Američka uprava za hranu i lijekove iznijela je podatak da je jedan od 100 ljudi preosjetljiv na sulfate. Ova osjetljivost može da se javi u bilo kom periodu života, a simptomi su joj slabost, mučnina, dijareja, osip i teško disanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije