Hrana i piće

Ledo proizvodi ne sadrže emulgatore svinjskog porijekla

Ledo proizvodi ne sadrže emulgatore svinjskog porijekla
Ledo proizvodi ne sadrže emulgatore svinjskog porijekla
Fena

SARAJEVO - Agencija za sertifikovanje halal kvaliteta povodom informacija i upita za sastav sladoleda kompanije "Ledo", koji navodno sadrže emulgator E 474 koji je svinjskog porijekla, saopštila je danas da je riječ o zastarjelim informacijama iz 2009. godine.

Generalno, aditivi koji se koriste u proizvodnji sladoleda mogu biti halal, haram ili mešbuh, u zavisnosti od njihovog porijekla (biljno ili životinjsko), sastava, rastvarača i nosača koji se koristi.

Najčešći aditiv koji je prisutan u proizvodnji sladoleda a koji može biti nedozvoljen je E 471 - esteri mono i diglicerida masnih kiselina, te za ovaj aditiv "Ledo" ima halal sertifikat još iz 2009. godine.

Osim ovog aditiva, u proizvodnji sladoleda se koriste razne arome koje takođe mogu imati haram status, jer su najčešće rastvorene u alkoholu (etanolu).

Da bi sladoled bio halal nephodno je dokazati da su aditivi biljnog porijekla ili od dozvoljenih životinja, te da nosači ili rastvarači budu supstance koje su dovoljene po Halal standardu BAS 1049:2010 - Halal hrana, zahtjevi i mjere.

Agencija za sertifikovanje halal kvaliteta navodi da je kompanija "Ledo" Čitluk proces implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 okončala u novembru 2011. godine, što podrazumijeva da su sve sirovine i aditivi koji se koriste u procesu proizvodnje usklađeni sa zahtjevima koje propisuje Halal standard.

Kompaniji "Ledo" je dodijeljen halal sertifikat za sistem proizvodnje sladoleda, te pripremu i pakiranje ribe i mekušaca. 

Najčitanije