Hrana i piće

Namirnice koje mališani treba da jedu svaki dan

Namirnice koje mališani treba da jedu svaki dan
Foto: N.N. | Namirnice koje mališani treba da jedu svaki dan

Uvrštavanjem superhrane u dječju prehranu možete povećati unos vitamina, minerala, vlakana i zdravih masnoća. Dječja nutricionistkinja Natalia Stasenko izdvojila je nekoliko namirnica koje "pucaju" od nutritivnih vrijednosti i koje bi mališani trebalo da uzimaju svaki dan.

Bobičasto voće

Sve bobice prave su vitaminske bombe, prepune vitamina i antioksidanasa - pomažu djeci da "popune" sadržaj vlakana, ono što im često nedostaje u svakodnevnoj prehrani. Maline, kupine, borovnice, ribizle, brusnice ili jagode - ne možete pogriješiti, a ako trenutno nije sezona bobičastog voća, koristite ono smrznuto koje uvijek možete ubaciti u pahuljice, smoothieje i deserte.

Riba

Riba je izvrstan izvor DHA, koja pripada omega-3 porodici esencijalnih masnih kiselina i koja ima blagotvoran uticaj na razvoj mozga. Ako vaše dijete nije veliki ljubitelj svježe ribe, uvijek možete ponuditi i konzervirane verzije koje imaju blaži ukus i mekšu teksturu.

Sjemenke

Suncokretove sjemenke, sjemenke konoplje, lanene i chia sjemenke pomažu djeci da zadovolje svoju potrebu za zdravim mastima, magnezijumom, bjelančevinama i vlaknima. Sjemenke uvijek možete koristiti kao obične grickalice, posipati ih u supe, salate i druga jela.

Lisnato povrće

Svi smo upoznati s nutritivnom superiornošću zelenog povrća. Bogato je željezom, kalcijumom, vlaknima, vitaminom C, omega-3 masnim kiselinama i folatima. Ali, kako možete pomoći mališanima da uživaju u pomalo izazovnom ukusu špinata, kupusa, kelja, brokule i raštike? Odgovor je: Počnite rano i ne odustajte.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi, lješnici, indijski oraščići i kikiriki obiluju zdravim masnoćama, ali i vlaknima, proteinima te vitaminima i mineralima. S druge strane, ako imate dobar blender, lako i brzo možete i kod kuće sami napraviti neodoljive namaze od orašastih plodova, a većinu možete kupiti i u specijalizovanim trgovinama.

Narandžasto povrće i voće

Dobre vijesti za narandžastu hranu su da, čak i ako vaše dijete ne voli batate, bundevu ili mrkvu, voće poput manga, marelice, kakija ili dinje - takođe omogućava unos vitamina A, C, kalijuma i likopena. Osim toga, narandžasto voće i povrće obiluje karotenoidima koji štite organizam, jačaju imunitet, štite kožu od štetnog UV zračenja, a dokazano je i da podsticajno djeluje na psihu, uravnotežujuće te na bolju koncentraciju.

Žitarice

Od onih tradicionalnijih, poput smeđe riže ili tjestenine od cijelog zrna pa do onih egzotičnijih poput kvinoje, amaranta i heljde - cijele žitarice prave su supernamirnice. I nije iznenađenje, s obzirom na njihovu sposobnost smanjivanja rizika od hroničnih bolesti u budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije