Hrana i piće

Namirnice koje smijete jesti i nakon roka trajanja

Namirnice koje smijete jesti i nakon roka trajanja
Namirnice koje smijete jesti i nakon roka trajanja

Naučeni smo vjerovati sitnim brojevima koji se nalaze na poleđini svakog proizvoda i koji označavaju njegov rok trajanja.

Ipak, stručnjaci ističu kako nepotrebno bacamo hranu jer velik broj namirnica nije štetan za organizam nakon isteka označenog roka, prenosi Lj&Z.

Rok upotrebe neke namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, ističu britanski stručnjaci, nije realan pokazatelj kvaliteta hrane, većina namirnica je savršeno dobra za upotrebu i nakon što rok istaknut na pakovanju istekne.

Ističu kako se taj rok odnosi na svježinu namirnice, koja nakon označenog roka nije štetna za organizam.

1. Jaja

Ukoliko se čuvaju propisno, dakle u frižideru, jaja mogu trajati od tri do pet sedmica. Naravno, pritom pripazite da iz frižidera vadite samo onoliko jaja koliko ćete trenutno potrošiti, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

2. Mlijeko

Sedam dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakovanju mlijeko može ostati pitko i zdravo za upotrebu. Lako je uočljivo promijeni li mlijeko ukus, miris ili izgled što ga čini kvarljivim.

3. Kečap

Čuvate li kečap u frižideru on može zadržati svoj kvalitet i do šest mjeseci, nakon isteka roka trajanja još uvijek je siguran za konzumiranje. Naravno, uočite li plijesan ili osjetite čudan miris nećete ga jesti.

4. Maslinovo ulje

Rok trajanja maslinovog ulja je do dvije godine, kako bi zadržalo svoja hranljiva svojstva preporučuje da se drži na hladnom i tamnom mjestu gdje se neće kvariti.

5. Kiseli krastavci

Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana ukoliko je čuvate u frižideru, isto pravilo vrijedi za masline.

6. Sirće

Rok trajanja sirćea gotovo je beskrajan, ukoliko se dogode neke promjene na boji ili talogu i dalje je siguran za korištenje.

7. Med

Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, stoga je dobar dokle god se ne potroši.

8. Kafa

Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili valjano je za korišćenje čak tri do pet mjeseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kave ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

9. Maslac

Dvije sedmice nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, u zamrzivaču može stajati čak devet mjeseci.

10. Začini

Cimet, biber, crvena paprika gotovo svi začini zadržavaju svojstva dvije godine nakon označenog isteka roka. Pri tome je važno čuvati ih u teglama i na suvom i tamnom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije