Hrana i piće

Nektarine tope kilograme (FOTO)

Nektarine tope kilograme (FOTO)
Nektarine tope kilograme (FOTO)

Nektarina je podvrsta breskve od koje se razlikuje po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene, i izgledale su kao da nisu sazrele.

Naziv je potekao od grčkog boga Nektara, a sok od ovog voća je nazivan i pićem bogova.

Odličan su izbor za dijete jer oguljene sadrže izuzetno malo kalorija i nimalo masnoća. Budući da sadrže veću količinu prirodnih šećera, dijabetičari ih moraju jesti s posebnim oprezom. Nektarina nije samo slatka i ukusna voćka. Ona sadrži brojne hranjive sastojke koji gode imunitetu. Ovo slatko voće je odličan izvor karotena, kalija, flavonoida, prirodnih šećera, likopena i luteina. Spomenute fitohemikalije su posebno korisne u prevenciji srčanih bolesti i raka.

Nektarine su takođe odličan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Ne sadrže holesterol, dok vitamin C pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema.

Pečene nektarine sa sladoledom

Sastojci

  • 4 nektarine
  • 8 kašičica maslaca
  • 8 kašičica smeđeg šećera
  • 1 limun/limeta
  • 4 kuglice omiljenog sladoleda

Priprema

Nektarine operite pa ih raspolovite i izvadite koštice. Polovine položite u vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje. Na svaku polovinu stavite kašičicu maslaca, pospite ih šećerom i pokapajte limunovim sokom. Nektarine pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta. Poslužite tople uz kuglicu sladoleda. Sa dna posude gdje su se pekle nektarine pokupite dobiveni karamel i prelijte ga po sladoledu i nektarinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije