Hrana i piće

Njeno veličanstvo - palačinka

Njeno veličanstvo - palačinka
Foto: N.N. | Njeno veličanstvo - palačinka

Palačinka je poslastica. Iako prilično jednostavna, mnogima je jedna od najomiljenijih.

Palačinke su okrugle, mogu biti debele ili tanke, a smjesa se pravi od brašna, mlijeka i/ili vode i jaja. Poznata je širom planete i spremana na različite načine.

Nakon prženja mažu se slatkim ili slanim nadjevom. Od slatkih, najčešće se koriste pekmez, džem, razni industrijski kremovi, med ili slično.

Od slanih nadjeva koriste se sir, kajmak, razna već gotova jela, kao ruska salata ili slično. 

Po premazivanju, palačinka se umotava u cilindričan oblik ili se premota u trouglao. Po želji, na već umotanu palačinku se mogu stavljati razni dodaci, najčešće voćni.

Crêpes je francuski naziv za naše palačinke, a vjeruje se da su se u Francuskoj spremale u februaru, kao poslastica za proslavu dolaska svjetla i proljeća nakon zime. U Francuskoj su izuzetno tanke, a u drugim krajevima unutrašnjost im je prozračna. Ruskim palačinkama, koje se zovu bliny, dodaje se kvasac.

Engleske i finske palačinke uglavnom se peku u rerni, ne prže. Pune se, najčešće, pekmezom, sirom, orasima, šećerom i prelivaju umacima od jaja, vina, vanilije, čokolade ili se poslužuju uz voće.

Američke se palačinke od naših razlikuju najprije po debljini i veličini. Naime, kada se ispeku, one su debele oko pola centimetra. Dok su još vruće premazuju se s malo maslaca, slažu jedna na drugu, a ona se, klasično američki, preliju javorovim sirupom. Tako ostaju sočne, spužvaste i tope se u ustima. Javorov sirup može se zamijeniti medom, a popularne su i američke palačinke s omiljenim čokoladnim namazima, domaćim karamelom ili voćem.

Italijani svoje palačinke zovu crespellama, a pune ih finim italijanskim delicijama  gorgonzolom i radičem, šumskim gljivama, špinatom, pršutom, mozzarellom...

Engleske palačinke, pancakes, vrlo su slične francuskim i italijanskim, a sastoje se od tri ključne namirnice: brašna, jaja i mlijeka. Jedu se ovisno o nadjevima, kao slatki desert ili glavno jelo.

Holandske su tanke i većeg opsega od onih koje poznajemo, a tradicionalni recept sugeriše punjenje slaninom. Frixuelos ili Filloas su palačinke kakve poznaju u Španiji, a takođe se prave od jaja, brašna i mlijeka.

Zapisi o postojanju palačinki dolaze još iz Rimskog carstva, gdje su se jele s medom i biberom.

Klasične palačinke

Sastojci:

  •  3 jaja
  •  250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  •  350 ml mlijeka
  •  1 dcl mineralne vode
  •  malo soli
  •  2 kašičice ulja
  •  pola kašičice ruma

Priprema

Pjenasto umutite jaja, izmiješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.

Potom uz neprestano miješanje kašikom sipajte brašno, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije da spriječite upijanje ulja. Ukoliko vam se smjesa čini gusta razrijedite je mineralnom vodom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije